groene mobiliteit auto EV

Kmo’s vergroenen wagenpark het snelst  

Ook Belgische kmo’s (tot 250 werknemers) investeren versneld in de vergroening van hun wagenpark. Dat blijkt uit een analyse van SD Worx. De CO2-uitstoot van bedrijfswagens op benzine daalde de laatste vijf jaar met 27 procent. Eén op acht nieuwe bedrijfswagens is intussen volledig elektrisch.

Uit de berekeningen van SD Worx blijkt dat bijna 80 procent van de bedrijfswagens jonger is dan vijf jaar. Ook dat is een vergroening. De daling van bedrijfswagens op benzine en diesel zet zich verder door. Sinds 2021 zijn er meer nieuwe (hybride) benzinewagens dan (hybride) dieselwagens. Op vijf jaar tijd daalde ook de CO2-uitstoot van nieuwe bedrijfswagens op benzine met 27 procent: van 115 in 2018 naar 84 in 2022.

Prijskaartje

Werkgevers tellen voor deze vergroening wel een hoger bedrag neer: de gemiddelde cataloguswaarde van (hybride) bedrijfswagens op benzine is op 5 jaar tijd met 40 procent gestegen, tot 43.000 euro in 2022. De gemiddelde catalogusprijs van een volledige elektrische bedrijfswagen steeg met 10 procent tot 60.850 euro.

In 2022 is een op acht bedrijfswagens volledig elektrisch (12,5 procent). Bij de kleinste kmo’s (minder dan 20 werknemers) is dit zelfs 15,75 procent. Ze tellen relatief gezien ook minder dieselwagens (24 procent).

De gemiddelde CO2-uitstoot van dieselwagens steeg in 2022 van 110 naar 114, na een daling in 2019.

Annelies Rottiers, kmo-adviseur van SD Worx: “De laagste gemiddelde CO2-uitstoot zien we bij de kleinste kmo’s. Ze tellen relatief gezien meer volledig elektrische wagens (16 procent) en (hybride) benzinewagens (61 procent). Werkgevers kiezen versneld voor milieuvriendelijkere wagens, maar daar hangt doorgaans een hoger prijskaartje aan vast.”

De top vijf sectoren met de meeste bedrijfswagens zijn: groothandel en handelsbemiddeling, softwareontwikkeling en ICT-consultancy, diensten bedrijfsbeheer, architecten en ingenieurs, en de bouwsector. Ook zo goed als alle vertegenwoordigers (93 procent) hebben een bedrijfswagen.

lees ook

Groenere mobiliteit alleen mogelijk met minder verkeer

Kmo’s en Vlaams-Brabant

64,3 procent van alle bedrijfswagens komt voor in kmo’s (tot 250 werknemers). Rekening houdend met het aantal werknemers in elke categorie, is de kans op een bedrijfswagen in organisaties met twintig tot vijftig werknemers de laatste vijf jaar gestegen, tot bijna een op drie werknemers of 30,65 procent.

Dit wordt gevolgd door de kleinste kmo’s (minder dan 20 werknemers) waar ongeveer een kwart van de werknemers (25,97 procent) over een bedrijfswagen beschikt.

Hoewel driekwart van alle bedrijfswagens voor Vlaamse werkgevers rijden, is de kans op een nieuwe bedrijfswagen in Vlaanderen ongeveer één op vijf (21,51 procent). De meeste bedrijfswagens rijden in Vlaams-Brabant (32,73 procent). In Brussel heeft een op vier werknemers een bedrijfswagen (24,77 procent).  West-Vlaanderen klokt af op 15,39 procent.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.