Algen in zonnepanelen

Leven er binnenkort algen in je zonnepanelen?

Als het van Greenfluidics afhangt, zijn algen alvast de energieleverancier van de toekomst. De Mexicaanse start-up maakt vlakke biopanelen op basis van algen. Die panelen moeten energie opwekken, koolstofdioxide absorberen en biomassa genereren voor brand- of meststoffen.

Greenfluidics wil bovendien panelen maken die architecturaal sterk ogen. Volgens de website is het de bedoeling om ze in de tweede helft van 2022 te lanceren bij early adopters. Het bedrijf werd opgericht in 2018 en won al heel wat awards.

De panelen hebben verschillende functies. Ze wekken energie op en zetten koolstofdioxide om in zuurstof. Daarnaast is de inhoud van het algenpaneel biomassa en die kan dienen als brandstof of mest. Tot slot houden de algen warmte vast in hun water. Die warmte kan opnieuw gebruikt worden.

Vragen

Klinkt veelbelovend, al blijven er heel wat vragen onbeantwoord, lezen we bij New Atlas. Hoe lang zal dit soort panelen meegaan? Wat doen de algen met kleppen en leidingen? Hoe groot is het effect op de energiefactuur? En hoeveel gaan zulke panelen kosten? Ter illustratie: in 2013 realiseerden Splitterwerk Architects en ingenieursbureau Arup een ​​gebouw met 200 vierkante meter aan bioskin-panelen van algen. Die vertienvoudigden toen de kostprijs van de gevel. Bovendien lijkt de claim op de website van Greenfluidics – dat elk biopaneel tot 328 KWh per vierkante meter per jaar kan genereren – ook redelijk optimistisch.

Afwachten dus of Greenfluidics de ambities kan waarmaken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.