Lightyear stopt productie Lightyear 0

Amper twee maanden na de opstart van de productie van de Lightyear 0, trekt de Nederlandse autobouwer er de stekker uit. Het bedrijf gaat zich nu focussen op de Lightyear 2, de democratischer geprijsde zonneauto.

Er ging zes jaar ontwikkeling aan vooraf maar vorig jaar kondigde de Nederlandse autoproducent Lightyear eindelijk de productie aan van zijn zonneauto, een elektrische wagen uitgerust met zonnepanelen op het dak.

De productie van Lightyear 0, het model van 250.000 euro waarvan er slechts een kleine duizend stuks zouden gemaakt worden, ging eind vorig jaar van start. Het was de bedoeling om nadien, in 2025, de Lightyear 2 in productie te laten gaan. De Lightyear 2 is het meer betaalbare model en zou minder dan 40.000 euro kosten.

Uitstel van betaling

Maar die plannen pakken nu anders uit: het bedrijf verschuift de focus volledig naar de Lightyear 2 en zet de productie van de Lightyear 0 stop, amper twee maanden na de opstart. De beslissing kadert volgens het bedrijf in een “strategische herstructurering”. Atlas Technologies, dochteronderneming van Lightyear en verantwoordelijk voor de productie van de Lightyear 0, heeft via de rechtbank om uitstel van betaling gevraagd.

“Deze beslissing is niet lichtvaardig genomen”, stelt het bedrijf, “aangezien het gevolgen heeft voor iedereen die met ons aan deze reis is begonnen. Dat zijn natuurlijk onze eigen medewerkers, die zich dag in dag uit inzetten om zonnemobiliteit waar te maken, naast onze investeerders, opdrachtgevers, leveranciers en de overheid.”

lees ook

Ruim een derde van nieuw ingeschreven voertuigen rijdt elektrisch

Wachtlijst

CEO en mede-oprichter Lex Hoefsloot betreurt dat de beslissing genomen moest worden: “Het hele proces van het ontwikkelen van Lightyear 0 heeft ons bedrijf de afgelopen jaren veel waardevolle lessen opgeleverd. We steken nu al onze energie in het bouwen van Lightyear 2 om die op tijd beschikbaar te maken voor klanten.”

Onlangs lanceerde het bedrijf een wachtlijst voor Lightyear 2. Dat leverde meer dan 40.000 inschrijvingen op van individuele klanten, naast zo’n 20.000 pre-orders van wagenparkbeheerders. Hoefsloot: “We hopen de komende weken een aantal belangrijke investeringen af ​​te ronden om op te schalen naar Lightyear 2, een betaalbare elektrische auto op zonne-energie die beschikbaar is voor een breder publiek.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.