Charleroi Bruxelles Sud

Luchthaven Charleroi beloond om milieu-inspanningen

Brussels South Charleroi Airport is in de prijzen gevallen voor zijn inzet voor het milieu. De luchthaven krijgt van ACI (Airport Council International) Europe een onderscheiding met de niveau 3 ‘Airport Carbon Accreditation’ gekregen. Dit accreditatieprogramma evalueert en erkent de inspanningen die luchthavens leveren om hun ecologische voetafdruk en dus hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

ACA niveau 3 is gebaseerd op optimalisatie en houdt rekening met de vermindering van de koolstofvoetafdruk van de luchthaven en zijn partners, die ook een impact hebben op de uitstoot van de luchthaven. In maart 2022 behaalde de luchthaven al niveau 2. De doelstellingen kunnen mee worden bereikt door de inzet van de luchtvaartmaatschappijen, die geleidelijk hun vloot moderniseren. Zo produceert volgens de vliegtuigfabrikanten de Boeing 737 Max 40 procent minder lawaai en stoot het 25 tot 30 procent minder broeikasgassen uit.

CO2-neutraliteit nastreven

Brussels South Charleroi Airport transformeert de infrastructuur van de luchthaven en komt zo zijn engagement na om deel te nemen aan de ‘Sustainability Strategy for Airports’ van ACI Europe. De luchthaven streeft naar totale CO2-neutraliteit tegen 2050. BSCA sloot 2022 af met een nettowinst van ruim 10 miljoen euro en meer dan 8,2 miljoen passagiers. Er is dit jaar een gemiddelde stijging van 5 procent waarneembaar bij passagiers die in juli en augustus vertrokken in vergelijking met 2022 (1,8 miljoen in 2023). Met meer dan 942.027 passagiers is augustus een recordmaand voor BSCA.

lees ook

Europa bereikt akkoord over schonere vliegtuigbrandstoffen

Bovendien steeg, in vergelijking met vorig jaar, het aantal passagiers over de periode van januari tot augustus met 18 procent. 6.296.398 passagiers kozen dit jaar al voor een reis vanuit de luchthaven van Charleroi, tegenover 5.336.259 passagiers voor dezelfde periode in 2022. Deze uitzonderlijke resultaten zijn niet alleen te verklaren door de toename van het aantal vluchten (+ 8 procent ten opzichte van 2022), maar ook door de daaruit voortvloeiende stijging van de bezettingsgraad van de vliegtuigen. Volgens het luchthavenbestuur speelt het einde van de pandemie en de opheffing van de laatste coronamaatregelen in 2022 een grote rol in de groei.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.