autoverkoop, elektrische auto, EU

Meer volledig elektrische wagens dan dieselauto’s verkocht in 2023

De autoverkoop in de Europese Unie is, na drie dalende jaren, opnieuw gegroeid in 2023. Opvallend, volledig elektrische wagens nemen voor het eerst een groter marktaandeel in dan dieselauto’s. De cijfers staan in het jaarrapport van de Europese sectorvereniging ACEA.

In het rapport begint ACEA met een lichte daling. In december 2023 daalde de autoverkoop met 3,3 procent. ACEA wijt dit aan de hoge verkoopcijfers in dezelfde periode het jaar voordien. December was ook de eerste maand van mindere verkoop, na zestien opeenvolgende groeimaanden. De Franse (+ 14,5 %) en Spaanse (+10,6 %) stegen opmerkelijk in december, terwijl de Duitse markt bijna een kwart (23 %) verloor. Over de hele Europese Unie bekeken groeide de verkoop in 2023 met 13,9 procent, tot een jaarvolume van 10,5 miljoen auto’s.

Elektrisch wagens

Een opvallende vaststelling in de cijfers van ACEA: volledig elektrische wagens springen met 18,5 procent marktaandeel over dieselwagens (13,6 %). Benzineauto’s blijven de grote slokop met 35,5 procent van de markt in de wielen. Hybride wagens behouden met 25,8 procent hun tweede plaats.

Nieuwe batterij-elektrische wagens verloren in december 2023 ruim 16 procent, tot 160.700 verkochte eenheden. Dat valt te wijten aan de stevige verkoop het jaar voordien én de forse daling (-47,6 %) op de Duitse markt. Het aantal nieuwe hybride-elektrische wagens steeg in dezelfde maand dan weer opvallend, met 26 procent. In deze categorie was Duitsland dan weer wel het best verkopende land (+ 38 %), voor Frankrijk (+32,6 %) en Spanje (+ 24,3 %). Alles samen werden vorig jaar in dit segment 29,5 procent meer hybride wagens verkocht, goed voor 2,7 miljoen verkochten auto’s.

lees ook

Voor het eerst meer elektrische wagens dan dieselauto’s verkocht in EU

In België was vorig jaar de plug-in hybride elektrische auto populair, met een groei van 19,7 procent. Toch sloot dat segment af met een daling in december tot 71.546 eenheden of – 40 procent. De stijgingen in België en Frankrijk (+ 17,3 %) waren onvoldoende om de opmerkelijke dalen in Duitsland (- 74,4 %) te compenseren. Als gevolg daarvan is de EU-markt voor plug-in hybride elektrische auto’s gedaald met 7 procent en sluit het af met een marktaandeel van 7,7 procent.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.