Ev,Car,Or,Electric,Vehicle,At,Charging,Station,With,The

Voor het eerst meer elektrische wagens dan dieselauto’s verkocht in EU

Vorige maand zijn voor het eerst meer elektrische wagens verkocht dan dieselexemplaren in de Europese Unie. Met een marktaandeel van 15 procent positioneert de volledig elektrische auto zich als op twee na meest populaire, na de benzinewagen.

De cijfers komen uit een rapport van de Europese constructeurskoepel ACEA. Ze laten zien dat de automarkt vorige maand groeide tot een miljoen exemplaren, goed voor een stijging met 17,8 procent. Met uitzondering van Hongarije (-1,4 procent) kenden alle Europese markten een hogere verkoop. Ook over de volledige eerste helft van 2023 gezien is de verkoop van personenauto’s flink gestegen, tot net geen 18 procent. Volgens Acea is de automarkt daarmee hersteld van de coronapandemie, al is de groei nog altijd lager dan in 2019.

Elektrische auto’s in de lift

De verkoop van elektrische auto’s, volledig elektrisch en hybride wagens, blijft groeien. In juni bleek de verkoop van volledig elektrische wagens voor het eerst groter dan die van dieselauto’s. Met 158.252 nieuwe registraties zijn de volledig elektrische wagens goed voor een marktaandeel van 15,1 procent. Daarmee is die groep populairder dan het dieselsegment, op ruime achterstand van de benzineauto (marktaandeel 36,3 procent). De markt van hybrideauto’s is dan weer goed voor een kwart van de verkoop (24,3 procent).

In de eerste helft van het jaar schreven de Europese markten meer dan 5,4 miljoen nieuwe wagens in. Dat is bijna 18 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De Volkswagen Group, met merken zoals VW, Skoda en Audi, blijkt de populairste met een marktaandeel van ruim 26 procent. Op aanzienlijke achterstand volgen Stellantis (Peugeot, Opel, Fiat) met 18,8 procent en de groep Renault met 11,1 procent. De verkoop in ons land kende ook een stevige groei, meer dan het Europees gemiddelde. In de eerste jaarhelft werden 264.475 nieuwe personenauto’s ingeschreven. Dat is 35 procent meer dan vorig jaar.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.