Mercedes Benz lanceert eind 2023 nieuwe eSprinter

Eind 2023 brengt Mercedes Benz de nieuwe eSprinter op de markt in Europa. In eerste instantie gaat het om de gesloten bestelwagenvariant met een batterijpakket van 113 kWh. De open modelvariant en andere batterijversies volgen nadien. De productie gebeurt in Europa en Noord-Amerika.

De nieuwe eSprinter bevat een groot aantal technische innovaties en is gebaseerd op een nieuw concept dat uit drie modules bestaat. Die maken diverse ombouwvarianten en opbouwversies mogelijk.

Mercedes-Benz heeft ongeveer 350 miljoen euro geïnvesteerd in de nieuwe eSprinter. In elk van de drie fabrieken in Charleston, Düsseldorf en Ludwigsfelde wordt ongeveer 50 miljoen euro geïnvesteerd om het productieproces aan te passen.

De nieuwe eSprinter komt om te beginnen op de markt als gesloten bestelwagen, in de verlengde uitvoering en met een hoog dak. Hij is uitgerust met de grootst beschikbare batterij, met een bruikbare capaciteit van 113 kilowattuur, het laadvermogen bedraagt 14 kubieke meter en hij heeft een toegestaan bruto voertuiggewicht van maximaal 4,25 ton.

lees ook

Europees akkoord over nul-emissiedoelstelling voor nieuwe auto’s en bestelwagens in 2035

Actieradius

De elektrische actieradius, gebaseerd op een WLTP-cyclus-simulatie, bedraagt maximaal 400 kilometer. In de stad bedraagt die gesimuleerde actieradius maximaal 500 kilometer. Dat maakt de bestelwagen geschikt voor langere ritten. 

De nieuwe eSprinter komt met drie verschillende batterijpakketten: 56, 81 of 113 kWh. Dankzij de lithium/ijzerfosfaat (LFP) celchemie zijn de accuvarianten vrij van kobalt en nikkel. Actief warmtebeheer zorgt voor maximale efficiëntie.

Opladen kan zowel met wisselstroom (AC) als met gelijkstroom (DC). Bij snelladen duurt opladen van 10 tot 80 procent van de volledige capaciteit ongeveer 28 minuten voor de 56 kWh-accu en ongeveer 42 minuten voor de 113 kWh-accu.

De autoconstructeur begaf zich al in 2010 al op het terrein van lokaal emissievrije bestelwagens. Vandaag zijn alle segmenten geëlektrificeerd, van de kleine en middelgrote bestelwagen tot de grote bestelwagen. Vanaf 2025 start de volgende stap in de elektrificatiestrategie en worden alle nieuwe modellen volledig elektrisch.

Tegen 2039 – elf jaar eerder dan de EU-wetgeving voorschrijft – moet het hele modellengamma van nieuwe personenauto’s en bestelwagens CO2-neutraal worden in alle stadia van de waardeketen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.