Meta verhoogt temperatuur in datacenters om water te besparen

Meta verhoogt de temperatuur van zijn datacenters. In combinatie met een lagere luchtvochtigheid verwacht het bedrijf zo flink wat water te besparen.

Meta, het Amerikaanse bedrijf dat eigenaar is van Facebook, Whatsapp en Instagram, wil een ‘waterpositief’ bedrijf worden en zijn waterverbruik dus stevig aan banden leggen. Daartoe test het bedrijf een verhoging van de temperatuur in zijn datacenters naar 32 graden. De luchtvochtigheid daalde eerder al naar dertien procent. De klimaatwijziging is goed voor een waterbesparing van miljoenen liters op jaarbasis.

De nieuwe temperatuur ligt enkele graden hoger dan voordien. Meta voerde de wijziging door na uitgebreide tests, waarin delen van datacenters in een ander klimaat werkten dan andere. Zo kon het bedrijf zien of de aanpassing een impact had op de levensduur van de hardware. Dat blijkt niet het geval.

Minder koelen

Een hogere temperatuur betekent in eerste instantie dat koelsystemen minder moeten werken. Dat zorgt dan weer voor een lager verbruik van water, aangezien de datacenters van Meta op directe en indirecte verdamping vertrouwen als koeltechniek.

Ook andere datacenterreuzen zoals Google en Microsoft experimenteren met hogere temperaturen. Vroeger draaiden servers traditioneel in erg frisse ruimtes, met 20 graden Celsius als norm. Daar is de laatste decennia verandering in gekomen, aangezien blijkt dat gecontroleerde warmere temperaturen geen negatieve impact hebben op de betrouwbaarheid van moderne serverhardware.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.