Trees,Are,Growing,On,Circuit,Board,Technology,Innovations.,Digital,Convergence

Microsoft denkt aan kernreactoren om datacenters van stroom te voorzien

Als het van Microsoft afhangt, dan is kernenergie een te overwegen optie om energieverslindende datacenters aan te drijven. Door de hoge vlucht van artificiële intelligentie is de vraag naar krachtige, en dus energievretende, datacenters amper bij te houden. Dat de Amerikaanse techgigant aan kernenergie denkt, blijkt uit een vacature dat het bedrijf heeft open staan.

The Verge leert uit de vacature dat Microsoft op zoek is naar een hoofdprogrammeur die de strategie rond kernenergie van het bedrijf zal leiden. Op die manier wil Microsoft aan de energievraag voldoen, maar stoot het onmiddellijk op andere struikelblokken. De datacenters vergen steeds meer energie, maar die moeten tegelijk passen in het duurzaamheidsverhaal. Door de opkomst van AI staan de techspelers voor een nog grotere uitdaging op dat vlak. Kernenergie kan een antwoord zijn, want het stoot geen broeikasgassen uit. Wat er moet gebeuren met het radioactief afval en de toelevering van uranium, is weer een ander paar mouwen.

Antwoord op klimaatopwarming

Dat kernenergie een antwoord kan zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming, is al langer een topic. Ook Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, is volgens de nieuwssite een minnaar van dat idee. Op basis van de nieuwe vacature lijkt het bedrijf mee te gaan in die richting: geavanceerde kernreactoren kunnen volgens Microsoft een (deel van de) oplossing zijn voor de klimaatopwarming. De techgigant zoekt iemand om ‘projectinitiatieven te leiden voor alle aspecten van de kernenergie-infrastructuur voor mondiale groei’. Microsoft zoekt een persoon die de plannen kan uitrollen voor kleine en modulaire reactoren (SMR), de zogenaamde reactoren van de volgende generatie. SMR’s zijn eenvoudiger en goedkoper te bouwen. De Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission heeft in januari voor het eerst een SMR-ontwerp gecertificeerd.

lees ook

Microsoft investeert in kernfusie-startup met oog op elektriciteitsafname

Toch zijn er nog steeds problemen die moeten worden opgelost als Microsoft wil vertrouwen op SMR’s om de datacenters waar de cloud en AI leven van stroom te voorzien. Een SMR vereist meer hoogverrijkte uraniumbrandstof dan de huidige traditionele reactoren. Rusland is (voorlopig) de belangrijkste leverancier van die brandstof (HALEU). De vraag naar een Amerikaanse toeleveringsketen is logischerwijze groot. Dan is er nog de vraag wat te doen met kernafval, waar zelfs een vloot van SMR’s aanzienlijke hoeveelheden van kan genereren, en de VS zijn nog steeds aan het uitzoeken hoe ze dit op de lange termijn kunnen opslaan.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.