Microsoft_office_USA_beton

Microsoft wil duurzaam beleid ook in structuur van gebouwen integreren

Duurzaamheid is een hot topic bij alle organisaties, van groot tot klein. Microsoft wil nog meer concrete stappen ondernemen om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Daarom kijkt de computergigant nu ook naar de structuur van gebouwen en datacenters. Zo wil het de CO2-uitstoot verminderen door meer duurzame bouwmaterialen te gebruiken.

Microsoft wil tegen 2030 koolstoofnegatief zijn, weet The Register. Het spreekt voor zich dat die doelstelling moeilijker te bereiken is wanneer bedrijven zoals Microsoft, constant uitbreiden. Nieuwe kantoorgebouwen en datacenters plaatsen is dan ook een koolstofintensief proces. Om dat te compenseren wil Microsoft ‘groenere ‘ betonmengsels gebruiken. Bij het maken van cement komt veel CO2 vrij bij het verhitten van kalksteen in een oven. Die calcinatie geeft als bijproduct koolstofdioxide vrij.

Alkali-cement

Om tot duurzamer beton te komen, werkt Microsoft aan proefmengsels op zijn datacenterlocatie in het Amerikaanse Quincy. Het gaat om mengsels met alkali-cement en biogene kalksteen. Die zouden het ingesloten koolstofgehalte in beton met meer dan 50 procent kunnen verminderen in vergelijking met traditionele mengsels. Ook aan de Vrije Universiteit Brussel gaan onderzoekers momenteel aan de slag om tot meer duurzame betonmengsels te komen.

De onderzoekers van Microsoft zullen betonnen platen met een lage koolstofuitstoot op de locatie in Quincy plaatsen en gedurende enkele maanden monitoren. Zo willen ze observeren hoe de mengsels zich verhouden tot traditionele mengsels bij het uitharden. De expertise nemen ze nadien mee in meer complexe pilootprojecten die zijn gericht op het opschalen van technologieën voor beton met een lage koolstofuitstoot.

Climate Innovation Fund

Microsoft investeert naast nieuwe betonmengsel in andere concepten die de ecologische voetafdruk van het bedrijf moeten verkleinen. Die projecten passen in het Climate Innovation Fund, dat in 2020 is gelanceerd. Zo experimenteert Microsoft door CO2 in beton te injecteren waar het mineraliseert en permanent in het materiaal wordt ingebed. De betonblokken fungeren zo als koolstofopslag. Microsoft gaf in het duurzaamheidsrapport 2022 mee dat haar totale uitstoot bijna 13 miljoen ton bedroeg, een vermindering van een half procent in vergelijking met 2021. Al moet gezegd dat in 2021 de uitstoot van het bedrijf met meer dan twintig procent was gestegen.

lees ook

Microsoft denkt aan kernreactoren om datacenters van stroom te voorzien

Het bedrijf zit dus nog een heel eind van de uiteindelijke doelstelling. Daarom moet het nog meer investeren in andere duurzaamheidsdoelstellingen. Want ook op vlak van bijvoorbeeld waterverbruik in datacenters moet Microsoft nog een weg afleggen. Dat verbruik steeg vorig jaar met 34 procent in vergelijking met een jaar eerder.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.