VanMoof_e-bike

Nederlands e-bikebedrijf VanMoof overkop

Het Nederlandse e-bikebedrijf VanMoof is failliet verklaard door een rechtbank in Amsterdam. Dat schrijft persbureau Belga op basis van enkele berichten in (Nederlandse) media. De eerder aangestelde bewindvoerders fungeren nu als curatoren om de mogelijkheden van een doorstart te onderzoeken. VanMoof verkocht wereldwijd ruim 190.000 fietsen.

De curatoren hopen de komende weken een partij te vinden die de activiteiten van het e-bikebedrijf wil verder zetten, liet VanMoof weten in een verklaring. Het bedrijf moest vorige week de winkels sluiten en vroeg uitstel van betaling aan. Zelfs klanten die een fiets in de winkel hadden staan, kregen enkel een gesloten deur te zien. Wereldwijd telt VanMoof in twintig steden eigen winkels. De bedrijfsonderdelen buiten Nederland vallen buiten het faillissement. In ons land heeft VanMoof een workshop in Brussel.

‘perfecte’ stadsfiets

De broers Taco en Ties Carlier startten het bedrijf in 2009 om de ‘perfecte stadsfiets’ te maken. Die fiets trok vooral de aandacht door het minimalistisch ontwerp. Aanvankelijk leek het bedrijf succesvol te zijn, maar volgens de jongste bekende cijfers leed VanMoof tientallen miljoenen euro verlies. In een interne mail aan het personeel, geciteerd in verschillende media, schrijven de oprichters bedroefd te zijn over het bankroet. Toch zijn ze trots op was ze in de voorbije jaren hebben bereikt.

lees ook

9 bedrijven en onderzoeksinstellingen werken in nieuw living lab aan een duurzame e-bike industrie in Vlaanderen

De curatoren moeten de specifieke toedracht van het faillissement nog onderzoeken, al is het bekend dat er grote investeringen nodig waren voor al de speciaal voor VanMoof ontwikkelde onderdelen. De kosten voor herstellingen onder garantie liepen ook hoger op dan verwacht en het bedrijf gaf veel geld uit aan internationale groei. Investeringen die VanMoof financierde met kapitaal en leningen van durfinvesteerders. Het bedrijf zelf twijfelde eerder dit jaar of het nog lang zo verder kon gaan zonder voldoende kapitaalinjecties. Tot slot waren er veel klachten op social media over lange wachttijden voor reparaties.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.