afval sorteren pmd plastic

Nestlé dringt maandelijkse hoeveelheid restafval per werknemer terug van 2 kilogram naar 25 gram

Vandaag gebruiken de medewerkers van Nestlé in het hoofdkantoor in Brussel drie soorten afvalbakken. Een zak voor restafval zit daar niet bij, want restafval vertegenwoordigt nog slechts 0,6 procent van de totale afvalhoeveelheid. Om tot dat resultaat te komen mobiliseerde het bedrijf werknemers, leveranciers en cateringdienst. Bij elke stap in het proces zorgde afvalverwerkingsbedrijf Renewi voor begeleiding.

De eerste audit, uitgevoerd in 2019, maakte het mogelijk de restfracties te identificeren. Die resulteerden in een actieplan om van 11,5 ton restafval in 2019 (of 2 kg per werknemer per maand) naar slechts 1,8 ton afval in 2022 te gaan (62 gram per werknemer per maand) en vervolgens vanaf november 2022 tot 25 gram per werknemer per maand te komen.

Kris Veirier-Peeters, General Services Manager bij Nestlé: “We hebben de principes van de circulaire economie gevolgd: vermijden, verminderen, valoriseren. De eerste stap was het elimineren van alle plastic voor eenmalig gebruik om vervolgens op zoek te gaan naar alternatieven voor niet-recycleerbare verpakkingen of producten die onze vestiging binnenkwamen.”

Toeleveringsketen herzien

Alles wat het hoofdkantoor van het bedrijf binnenkwam, moest herbruikbaar, recycleerbaar of composteerbaar zijn. Dat vroeg een herziening van de toeleveringsketen en een gedragsverandering van de medewerkers.

Het voedsel dat in het bedrijfsrestaurant wordt bereid, wordt nu gepresenteerd in herbruikbare of 100 procent recycleerbare verpakkingen. Al het organische afval van het gebouw wordt gecomposteerd. Kantoorbenodigdheden moeten 100 procent recycleerbaar zijn.

Ook intern zijn nieuwe oplossingen voorgesteld: “Geen noppenfolie meer om onze stalen en ons reclamemateriaal naar onze klanten te sturen. Wij versnipperen onze kartonnen dozen ter plaatse en gebruiken de snippers om onze breekbare producten te beschermen.”

lees ook

Controles helpen bedrijven beter sorteren

Medewerkers mobiliseren

Het succes van dit initiatief ligt ongetwijfeld in de mobilisatie van de 480 medewerkers van het hoofdkantoor in Brussel. Lang voordat het project in 2019 van start ging, werd er al een bewustmakingsprogramma over correct sorteren opgezet. 

Om de overgang naar afval in drie stromen – PMD, karton en organisch afval – te waarborgen, deed Nestlé een beroep op een hologram. Dat legde de werknemers bij de sorteerbakken het doel van elke bak uit, in het bijzonder die van de PMD.

Op die manier behaalde Nestlé België het eerste ‘Zero Waste’-certificaat van België. Dit certificaat wordt afgeleverd door het onafhankelijke auditbureau Keurmerk Nederland – er bestaat momenteel geen Belgisch certificeringssysteem. Het certificaat moedigt bedrijven aan om meer circulair te zijn en erkent de bijhorende inspanningen. De toekenning gebeurt op basis van strenge criteria, en wordt jaarlijks opnieuw gecontroleerd in de kantoren.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.