ecoo beringen plastic recycleren

Nieuw recyclagecentrum Ecoo Beringen recycleert als eerste in België folie-tot-folie

Ecoo Beringen gaat als eerste recyclagecentrum in België polyethyleen-folie verwerken tot andere folietoepassingen. De fabriek zal jaarlijks zo’n 42.000 ton verpakkingsmateriaal recycleren. Het gaat om een investering van zo’n 47 miljoen euro.

Ecoo Beringen is niet alleen een gloednieuw, ultramodern recyclagecentrum in Beringen (Limburg), het is ook de eerste recyclagefabriek in België die voorziet in de folie-tot-folie-recyclage van polyethyleen-folie (PE-folie). Dat type plastic is onder meer terug te vinden in de omverpakking van een multipack en in verpakkingszakjes. Met ecoo Beringen creëert Fost Plus in samenwerking met Biostoom Beringen en ecoo Group een hoogkwalitatieve recyclage-oplossing voor dit verpakkingstype.

In mei 2021 legde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de symbolische eerste steen, gisteren werd de hoogtechnologische folie-tot-folie-recyclagefabriek ecoo Beringen officieel geopend. Het nieuwe recyclagecentrum vertegenwoordigt een investering van zo’n 47 miljoen euro en levert dertig nieuwe, lokale jobs op.

Nieuwe Blauwe Zak

De fabriek zal jaarlijks zo’n 42.000 ton verpakkingsmateriaal recycleren tot regranulaat. Dat zal vervolgens worden gebruikt voor geblazen folietoepassingen, vuilniszakken of nieuwe verpakkingsfolies. De Nieuwe Blauwe Zak van Fost Plus zal een belangrijk aandeel krijgen in deze productie: hij zal 25.000 ton huishoudelijk plastic verpakkingsmateriaal van polyethyleenfolie aanleveren om te recycleren.

Wim Geens, managing director van Fost Plus, over ecoo Beringen: “In België is dit de eerste recyclagefabriek voor nieuwe verpakkingstypes uit de Nieuwe Blauwe Zak. Zo kunnen we de materialenkringloop verder sluiten. Het lokale karakter van de activiteit garandeert bovendien dat we transport over lange afstanden en uitstoot van broeikasgassen vermijden.” ​

Nieuwste technologieën

De fabriek gebruikt de allernieuwste technologieën: drie hoogtechnologische mechanische recyclagelijnen, een real-time monitoringsysteem met kunstmatige intelligentie en een digitaal platform met kwaliteitsbewaking.

Fost Plus blijft trouwens de recyclagecapaciteit voor plastic verpakkingsmateriaal uitbreiden. De fabriek in Beringen is de eerste nieuwe recyclagefabriek van vijf. Vanaf 2024 zullen de vijf fabrieken samen meer dan 75 procent van het plastic verpakkingsmateriaal in eigen land recycleren. In 2021 ging het nog om 12 procent. Dankzij de invoering van de Nieuwe Blauwe Zak wordt per persoon jaarlijks 8 kilogram meer plastic ingezameld dan voorheen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.