Nieuwe dampkapmodellen van Elica zuiveren ook binnenlucht

Stop! Voor je bij het zien van de foto meteen de pagina wilt omslaan, graag even je aandacht. Ik hoor je al denken: wat hebben dampkappen te maken met zuivere lucht behalve dat ze tijdens het koken de lucht filteren of naar buiten stuwen? Ondergetekende had net hetzelfde idee toen hij werd gecontacteerd door Elica. Maar er gebeurt meer in hun dampkap dan je denkt.

Je bent er nog steeds? Oef! Bedankt voor het vertrouwen. Elica nodigde ons uit tijdens Batibouw om de laatste innovaties te bewonderen. Initieel wekte dat wantrouwen, tot het totale plaatje duidelijk werd. In heel wat dampkapmodellen zit namelijk een luchtzuiveringsinstallatie die de ruimte van zuivere, gezonde lucht voorziet. Niet oninteressant nu we door thuiswerk massaal meer tijd in huis doorbrengen.

Tijdens een presentatie haalt Gianluigi Mondaini, directeur aan de Università Politecnica delle Marche, een belangrijk element aan: de keuken is opnieuw een centrale plek geworden. “Vroeger werd de keuken apart weggestopt in huis. Vandaag is dat niet meer het geval en daar waren we dankbaar voor tijdens de talrijke lockdowns. Het nieuwe leven vandaag komt samen in de keuken.” 

Hij paait de aanwezige architecten met tal van Le Corbusier-voorbeelden, maar het is pas wanneer Jan De Moor als verantwoordelijke Benelux voor Elica het podium op wandelt dat het concreet wordt. 

Airmatic-technologie

Allereerst licht De Moor de Airmatic-technologie toe. Die technologie herkent automatisch het type damp om vervolgens de juiste ventilatorsnelheid in te stellen. Dit beperkt geluidsoverlast. Bovendien is het energiezuiniger omdat altijd de juiste intensiteit wordt gekozen. “De sensor herkent ook de luchtkwaliteit en kan automatisch de lucht in huis zuiveren”, aldus De Moor.

“Dankzij een combinatie van HEPA- en koolstoffilters kunnen partikels tot 1 micron worden gefilterd. Een dampkap met deze technologie kan daardoor een ruimte van dertig vierkante meter in twintig minuten volledig van zuivere lucht voorzien.” De luchtzuivering kun je ongemerkt op de achtergrond laten draaien of je kunt de boostfunctie inschakelen voor een grondige, snelle luchtreiniging.

Regenereerbare koolstoffilter

Luchtzuivering is één ding, filters onderhouden een ander. Vooral de koolstoffilter moet je tijdig vervangen om ervoor te zorgen dat de lucht ook zuiver ruikt. Bij traditionele dampkappen of luchtzuiveringsinstallaties vervang je ze na een vaste periode. Dat brengt heel wat afval met zich mee. Bij Elica is dat minder van toepassing omdat je de koolstoffilters kunt regenereren.

“Onze koolstoffilters hebben een levensduur tot vijf jaar. Dat maakt ze tot twintig keer duurzamer dan traditionele exemplaren”, aldus De Moor. “Het enige wat je moet doen, is de filter drie kwartier in de oven plaatsen op tweehonderd graden. Hiermee regenereer je de koolstof waardoor je die opnieuw kunt gebruiken om zo de maximale levensduur van vijf jaar te halen.” Dat scheelt niet alleen in onderhoudskosten, maar ook in materiaal dat nu efficiënt opnieuw bruikbaar is.

Incognito luchtkwaliteit verbeteren

Wie graag de luchtkwaliteit in huis of op kantoor wil verbeteren zonder een apart vloertoestel – dat vaak in de weg staat – kan ook bij Elica terecht voor (grote) lampen die tegelijkertijd dienstdoen als luchtzuiveringsinstallatie. Hiermee kun je incognito de luchtkwaliteit in een ruimte verbeteren dankzij de juiste filters.

Het spreekt voor zich dat Elica zich focust op keukens, maar de filter voor betere luchtkwaliteit is een extra die hun dampkappen meerwaarde geeft. Wie vaak thuiswerkt, heeft altijd baat bij zuivere lucht om de concentratie te maximaliseren en beter te presteren.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.