klimaatnieuws kranten

Nieuws over klimaat heeft pas blijvend effect na herhaling

Mediaberichten over de klimaatwetenschap hebben wel degelijk een invloed over de mening en politieke voorkeur van mensen, blijkt uit onderzoek in de VS. Maar die winst is erg fragiel en kan snel weer verdwijnen.

De studie, bij bijna drieduizend Amerikanen, toont hoe berichtgeving over de klimaatverandering wel degelijk overtuigt, en niet enkel bij Democraten.

Ook veel Republikeinse kiezers en klimaatsceptici stelden hun mening bij nadat ze authentieke mediaberichten uit populaire media gelezen hadden.

“Niet alleen veranderde berichtgeving over de wetenschap het feitelijke begrip van mensen, het veranderde ook hun politieke voorkeuren”, zegt Thomas Wood, docent Politieke Wetenschappen aan de Ohio State University. “Het overtuigde hen dat klimaatverandering een dringende zorg is, waar de overheid meer aan zou moeten doen.”

Fragiel

Maar de onderzoekers stelden ook vast dat het effect van erg korte duur kan zijn. In een tweede en derde golf van het experiment kregen de proefpersonen immers nog meer artikelen te lezen, zoals een opiniestuk van een klimaatontkenner of een artikel over het partijdige debat rond klimaat.

Toen hen opnieuw gevraagd werd naar de opinie en politieke voorkeuren, bleek het effect grotendeels verdwenen. Vooral de kracht van sceptische opiniestukken bleken groot, stelt de studie in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sleutelrol

Toch wijst het onderzoek er volgens Wood op dat de media een sleutelrol spelen in de opvattingen en houding van burgers over wetenschappelijke kwesties zoals de klimaatverandering.

“Het viel ons op hoe ontvankelijk de proefpersonen waren voor wat ze lazen over klimaatverandering”, zegt hij. “Maar het vervaagde ook weer snel.”

Die vaststelling botst met de neiging in de media om enkel te berichten over nieuwe informatie. “Wat wij hebben ontdekt, is dat mensen steeds weer dezelfde nauwkeurige berichten over de klimaatverandering moeten horen”, zegt Wood. “Als ze het maar één keer horen, verdwijnt het heel snel. Maar onze nieuwsmedia zijn niet ontworpen om het thema op die manier te behandelen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.