Ook Canada dumpt verbrandingsmotor vanaf 2035

Canada verbiedt de verkoop van auto’s die nog CO2 uitstoten vanaf 2035. Het land volgt daarmee het voorbeeld van Europa en Groot-Brittannië, en zet meteen ook de Amerikaanse markt onder druk.

Canada wil al in 2026 dat minstens een vijfde van de verkochte auto’s uitstootvrij zijn. Daarvoor moet het land een stevige inhaalbeweging maken, want in de eerste helft van dit jaar waren elektrische en waterstofauto’s samen maar goed voor 7,2 procent van de nieuwe registraties.

Tegen het einde van dit decennium wil de Canadese regering dat aandeel zien stijgen naar 60 procent. Daarvoor komen er ook subsidies voor consumenten en bedrijven, kondigt de Canadese minister van Leefmilieu Steven Guilbeault aan. Canada gaat ook flink investeren in laadinfrastructuur voor elektrische auto’s.

lees ook

Europees akkoord over nul-emissiedoelstelling voor nieuwe auto’s en bestelwagens in 2035

Verbod

Tegen 2035 moet 100 procent van de verkochte auto’s uitstootvrij zijn, en komt er dus een de facto verbod op verbrandingsmotoren in personenwagens. Daarmee volgt Canada het voorbeeld van de Europese Unie, die in oktober een gelijkaardig verbod aankondigde tegen 2035. Groot-Brittannië legt de deadline zelfs al vijf jaar vroeger.

Het Canadese beleid voert de druk op de Amerikaanse autobouwers op. Driekwart van de personenwagens in Canada wordt ingevoerd, en meer dan 60 procent van die import komt uit de VS. Ook verschillende Amerikaanse staten hebben al verkoopdoelen voor uitstootvrije auto’s verplicht, waaronder Californië en Massachusetts en New York.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.