Parijs zet een belangrijke stap in zijn klimaatbeleid. Het stadsbestuur kondigt aan dat 60.000 parkeerplaatsen in de komende vijf jaar vervangen worden door groen en bomen. Dit maakt deel uit van een breder plan om de stad beter bestand te maken tegen extreme hitte.
Het klimaatplan van Parijs, dat tegen 2030 gerealiseerd moet zijn, focust op meer groen in de stad. Langs straten verdwijnen tienduizenden parkeerplaatsen om plaats te maken voor bomen en groene stroken. Deze aanpak helpt niet alleen de luchtkwaliteit verbeteren, maar verlaagt ook de temperatuur in de stad tijdens hittegolven. Daarnaast kan het groen wateroverlast beperken bij zware regenval.
De plannen gaan verder dan alleen meer groen. Elk van de twintig arrondissementen krijgt autovrije zones en nieuwe groene oases. Ook op de Périphérique, de drukke ringweg rond de stad, worden veranderingen doorgevoerd. Een rijstrook wordt voorbehouden aan openbaar vervoer en carpoolers, en de maximumsnelheid wordt verlaagd naar 50 kilometer per uur.
Maatregelen tegen extreme hitte
Het plan bevat ook specifieke maatregelen om de bevolking te beschermen tegen extreme hitte. Er komen extra hitte-shelters in scholen en openbare gebouwen, waar bewoners tijdens hittegolven kunnen afkoelen. Zulke verkoelingsplekken bewezen hun nut eerder dit jaar tijdens een hittegolf in Tokio. Daarnaast onderzoekt Parijs een aangepaste dagindeling voor arbeiders die in de buitenlucht werken, om hen beter te beschermen tegen hoge temperaturen.
lees ook
Frankrijk verplicht zonnepanelen op buitenparkings vanaf 80 plaatsen
Op langere termijn wil Parijs alle scholen en crèches renoveren om energie te besparen en het comfort te verbeteren. Het doel is om het energieverbruik met 30 procent te verminderen tegen 2050. Het stadsbestuur wil ook reflecterende daken op duizend openbare gebouwen installeren en pleit voor duurzamere bouwmaterialen als alternatief voor beton.
Met deze ingrepen hoopt Parijs niet alleen de leefbaarheid te verbeteren, maar ook een voorbeeld te stellen voor andere steden in de aanpak van klimaatverandering.