Warsaw/poland,-,February,11,,2018:,Mans,Hand,Taking,Chips,From

Pringles investeert 100 miljoen in recycleerbare iconische verpakking

Het Mechelse onderzoeksteam van Pringles, de Amerikaanse chipsfabrikant, heeft vijf jaar gewerkt aan een alternatief voor de moeilijk recycleerbare chipskokers. 100 miljoen trok moederbedrijf Kellogg’s uit voor de omvorming van de fabrieken in Mechelen en Polen.

Pringles riep woensdag de verzamelde pers bij elkaar om het nieuwe ontwerp voor te stellen. De legendarische chipskoker behoort tot de twee procent moeilijk te recycleerbare verpakkingen. Dat leerde Pringles door samen te werken met Fost Plus aan het meer ecologische alternatief. Omdat de koker uit papier en een metalen bodem zijn vervaardigd, belandde de lege verpakking vaak bij het restafval. Door de nieuwe techniek mag de koker nu gewoon bij het oud papier.

Wereldprimeur

In het nieuwe en meer milieuvriendelijke alternatief blijft de gekende kokervorm behouden. De metalen bodem wordt vervangen door papier. Al bleek dat niet meteen een eenvoudige opgave. “Het is een wereldprimeur en spitstechnoligie. Ons onderzoeksteam in Mechelen heeft vijf jaar gewerkt aan de verpakking”, zegt Luc Houben, directeur van Kellogg’s Benelux aan onder andere Belga. De fabrieken van Mechelen en Polen zijn de eerste waar de nieuwe technologie wordt toegepast.

“Het was een opgave want de koker moest ook met een papieren bodem luchtdicht zijn om gedurende 15 maanden de versheid te garanderen. Daarom gebruiken we een speciaal lasproces om de bodem aan de cilinder te hechten.” De nieuwe verpakkingen zijn niet volledig metaalvrij. Als barrière tegen zuurstof is er een aluminiumlaagje aan de binnenkant. Omdat de koker voor meer dan 90 procent uit papier bestaat, mag het afval bij het oud papier van Fost Plus. Dat zou ruim 460 ton afval uit de restafvalzak moeten besparen.

lees ook

Grenzeloos vizier: recyclage van bedrijfsmatig verpakkingsafval 

Half miljard kokers

In de jaren 60 lanceerde Proctor&Gamble Pringles in de Verenigde Staten. Ruim 25 jaar geleden maakte het bedrijf de overstap naar Europa en startte het een vestiging in Mechelen. In de Belgische fabriek, die 650 mensen werk geeft, produceert Pringles jaarlijks een half miljard kokers. Ongeveer tien miljoen blijven in België, de rest is voor export naar meer dan 40 landen. Daarmee is de productielocatie in Mechelen bij de drie grootste wereldwijd.

De productie is gelimiteerd door de ligging van de fabriek, omgeven door huizen, andere fabrieken en een spoorlijn. Door een optimalisatie van het machinepark slaagde het bedrijf er in de productie te verhogen. Pringles, dat ruim tien jaar geleden werd overgenomen door Kellogg’s, deed dat door een investering van 30 miljoen euro waardoor het energieverbruik zakte met dertig procent en de productie groeide met tien procent.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.