Franse start-up Qarnot laat servers fungeren als boilers

Het Franse bedrijf Qarnot experimenteert met een innovatieve oplossing om de hitte afkomstig van computerservers nuttig te hergebruiken. Door servers in water te plaatsen kan warm water worden opgewekt.

Servers die op volle toeren draaien, geven veel hitte en dus verloren energie af. De wetenschap is naarstig op zoek naar oplossingen om servers op energiezuinigere manieren koel te houden en het verbruik in te perken. Qarnot, een Franse start-up, pakt het vraagstuk anders aan en ontwikkelt oplossingen om die opgewekte hitte juist nuttig te gebruiken.

Een eerste idee waar het Franse bedrijf mee op de proppen kwam, was een elektrische verwarming die huizen verwarmt enkel en alleen met de hitte geproduceerd door servers. Op die manier gaat die hitte niet verloren. Toch bleef Qarnot met een probleem zitten: je zet je verwarming alleen aan tijdens de koude maanden. Wat doe je dan tijdens de warmere maanden met je overtollige hitte?  

Watertank

Qarnot onthulde recent zijn nieuwste oplossing QBx. Dit zijn computerclusters die 12 tot 24 servers behuizen. Elke servermodule is geconnecteerd met een watertank die water in de module laat lopen. De hitte die de servers produceren warmen het water vervolgens op tot je bruikbaar warm water krijgt.

Op deze wijze kan tot 95 procent van de opgewekte hitte weer hergebruikt worden, vertelt CEO Paul Benoit aan TechCrunch. “We willen de basislast aanpakken. Mensen hebben het hele jaar door nood aan warm water.”

lees ook

Datacenters in zee, de (milieuvriendelijke) oplossing van de toekomst?

Dichter bij de mensen

Het bedrijf heeft een pilootproject opgestart in Finland met een klein datacenter dat 100 kW aan rekenkracht bevat. Op termijn wil Qarnot die capaciteiten wel uitbreiden, al gelooft Benoit niet in de visie van de techreuzen zoals Google en Microsoft die enorme sites op afgelegen locaties neerzetten. Het datacenter van de toekomst is kleinschaliger en staat dichter bij de mensen, zodat bedrijven en huishoudens de energie uit de datacenters nuttiger kunnen gebruiken.

Om die visie waar te maken heeft Qarnot 12,5 miljoen euro kapitaal opgehaald in een investeringsronde. Die komt boven op de 6 miljoen euro die investeerders in 2020 in het bedrijf pompten. Er bestaat dus een grote vraag naar milieuvriendelijkere computingtechnologieën.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.