CO2 reductie

Reactor op zonne-energie zet plastic afval en CO2 om in duurzame brandstoffen

Britse wetenschappers hebben een reactor ontwikkeld die plastic afval en CO2 kan transformeren in duurzame brandstoffen en bruikbare chemische stoffen, en dat enkel op basis van zonne-energie. 

De reactor, die ontwikkeld is aan de Universiteit van Cambridge, kan twee afvalstromen omzetten in bruikbare stoffen. In Nature Syhthesis beschrijven de onderzoekers hoe CO2 werd omgezet in syngas, een belangrijk onderdeel in duurzame brandstoffen. In een volgende test werden plastic flessen werden omgezet in glycolzuur, een veelgebruikt product in de cosmetica. Het systeem kan volgens de universiteit makkelijk aangepast worden om verschillende stoffen te verwerken, door de katalysator te veranderen. 

Game changer

“Een technologie die zowel plasticvervuiling als broeikasgassen kan verwerken, kan een gamechanger worden in de ontwikkeling van een circulaire economie”, zegt Subhajit Bhattacharjee, hoogleraar Chemie aan de Universiteit van Cambridge. “Wat zo speciaal is aan dit systeem, is de veelzijdigheid en aanpasbaarheid – we maken nu nog vrij eenvoudige molecules op basis van koolstof, maar in de toekomst kunnen we in staat zijn om veel complexere producten te maken.”

Het team heeft recent nieuwe middelen van de Europese Onderzoeksraad gekregen om de reactor verder te ontwikkelen. De volgende vijf jaar hopen ze zo complexere molecules te produceren. Ze hopen op termijn een recyclagefabriek te kunnen maken die volledig op zonne-energie draait.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.