zonnepanelen

Federale regering wil groene investeringen fiscaal ondersteunen

De Belgische regering van premier Alexander De Croo heeft een plan uitgewerkt om bedrijven die groene investeringen plannen fiscaal (tot 40 procent) te ondersteunen. Op dit moment kunnen ondernemers een deel van hun investeringskosten aftrekken van hun winst. Dat systeem kent echter variabele tarieven en voorwaarden die afhankelijke zijn van de ondernemingsgrootte en het type investering. Vivaldi trekt enkele honderden miljoenen euro’s uit voor het project. Enkel de Franstalige liberalen van MR liggen dwars, aldus De Tijd.

Het voorstel van minister van Financiën Vincent Van Peteghem omvat drie hoofdpijlers. Er is een verhoging voorzien van de basisaftrek naar tien procent voor eenmanszaken en kmo’s. Daarnaast komt er een aparte aftrek van 40 procent voor groene investeringen. Die investeringen omvatten werken aan energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, emissievrije vervoersmiddelen, milieuvriendelijke initiatieven en groene digitale investeringen. Het derde luik in het voorstel gaat over het behoud van de bestaande aftrek voor onderzoek, ontwikkeling en octrooien.

Verzet van Boucher en co

Volgens minister Van Peteghem zal de investeringsaftrek een belangrijke subsidiestroom zijn voor alle bedrijven. Toch stuit het voorstel op weerstand aan Franstalige liberale kant. MR vindt dat de vindt dat de vergroening te ver gaat. De partij pleit voor een basistarief van 25 procent voor kleinere ondernemingen en wil investeringen in digitalisering en beveiliging blijven ondersteunen. De geplande hervorming loopt vertraging op omdat er nog geen consensus is bereikt. De regering hoopte de maatregelen in 2024 te implementeren, maar door de begrotingszorgen is dit uitgesteld naar 2025 en ook dat blijkt heel optimistisch te zijn.

lees ook

Aantal jobs in hernieuwbare energie voorbije decennium verdubbeld

Hoe dan ook moet er voor de verkiezingen in juni 2024 een consensus zijn, anders dreigt de ongetwijfeld ingewikkelde regeringsvorming voor nog meer vertraging te zorgen. De werkgeversorganisaties VBO en VOKA dringen alleszins aan op een snelle uitvoering en duidelijkheid voor de bedrijven. “Een incentive voor investeringen is zeker nodig”, aldus Pieter Timmermans van VBO aan De Tijd. “Het kan een boost geven aan noodzakelijke transities. Al moet men erover waken dat de voorwaarden niet te eng worden.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.