Circulariteit papierindustrie
Roundabout in the middle of a forest in Belgium. Circular road surrounded by trees - Beeld: Shutterstock

Responsible Office start met ROC: een lerend netwerk over circulariteit in de papierindustrie

Responsible Office (RO) wil een stimulans geven aan de circulariteit in de papierindustrie. Dat gaat de organisatie doen door zijn opgedane kennis als facilitator in de GDCA (Green Deal Circulair Aankopen) verder trekken naar het Responsible Office Circulair (ROC)-traject. De Vlaamse overheid zal in zowel raad als daad ondersteuning geven aan ROC. 

Responsible Office (RO) is een initiatief van Bosta VZW, de vakvereniging voor kantoor- en schoolartikelen. RO en Bosta streven geen commerciële belangen na, maar willen de branche uitdagen, ondersteunen en verbeteren. RO brengt aanbieders van duurzame producten in contact met partijen die dit soort producten nodig hebben. 

De papierindustrie werkt al sinds de jaren 80 aan duurzamere productie en distributie. Steeds meer Europese papierfabrieken fabriceren virgin en gerecycleerd papier zonder daarbij schade te brengen aan het milieu. Dit gebeurt onder meer met gesloten waterkringlopen, eigen waterzuiveringsinstallaties, duurzaam beheerde bossen en het chloorvrij bleken van papierpulp. Hoewel de papierindustrie al grote stappen heeft gemaakt, is er nog veel ruimte voor verbetering. Met het ROC-traject wil Responsible Office daar aan bijdragen. 

Wat wil Responsible Office met het ROC-traject bereiken?

Het doel van ROC is om het aantal gebruikte duurzame producten tegen eind 2023 te verhogen met minimaal 20%. Om dat te bereiken zal RO brainstormsessies organiseren met fabrikanten en verdelers. Ook steekt het bedrijf zélf de handen uit de mouwen om circulaire oplossingen te ontwikkelen. 

Naast het teweegbrengen van veranderingen, is het ROC ook bedoeld om aankopers en aanbieders te informeren over de circulaire mogelijkheden. Tijdens marktdialogen krijgen aankopers en aanbieders de mogelijkheid om informatie uit te wisselen over hun geplande innovaties. Dit moet ervoor zorgen dat circulaire oplossingen sneller opgepakt en toegepast worden. 
De kennis en best practices die naar voren komen via het ROC zijn toegankelijk voor iedereen via de ROC kennisbank. Duurzame productinformatie blijft te vinden op de website van Responsible Office. Voor meer informatie over ROC of om de agenda met activiteiten te ontvangen, kun je je inschrijven via dit formulier.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.