Shift lanceert volledig modulaire smartphone Shiftphone 8

Shift lanceert zijn nieuwste, volledig modulaire, smartphone Shiftphone 8. Het toestel is eenvoudig uit elkaar te halen en te repareren. Daardoor gaat het langer mee en vermindert ook de hoeveelheid elektronisch afval.

“A beautiful phone in the trash is an ugly problem for the planet”, met dat motto als vertrekpunt richtten de Duitse broers Samuel en Carsten Waldeck in 2014 het bedrijf Shift op. Ze ontwierpen en realiseerden vervolgens volledig modulaire smartphones die – doordat ze eenvoudig te repareren zijn – langer meegaan en daardoor ook de hoeveelheid e-waste terugdringen.

13 modules

Intussen is het bedrijf toe aan zijn achtste smartphone-model: de Shiftphone 8. Terwijl bij de vorige modellen het getal nog stond voor het displayformaat, staat het voortaan voor de generatie. Het volledig modulaire ontwerp bestaat uit meer dan 13 eenvoudig te vervangen modules, die te repareren zijn met slechts één schroevendraaier. De Shiftphone 8 is bovendien het eerste toestel in het gamma dat IP-gecertificeerd is (IP67), wat inhoudt dat het bestand is tegen een korte onderdompeling in water.

Voorverkoop in ijltempo

De oplevering is voorzien tegen eind 2023. Tenminste, als er genoeg interesse is voor het nieuwe toestel. Shift werkt namelijk zoals gebruikelijk met voorbestellingen. Het toestel zal 555 euro kosten maar snelle beslisser konden hun toestel met korting voorbestellen aan 333 euro (super early bird) of 399 euro (early bird). Binnen het half uur waren de 132 toestellen die voor die prijzen beschikbaar waren verkocht. De huidige pre-orderprijs bedraagt 444 euro.

lees ook

Fairphone Easy: smartphone huren en achteraf terug inleveren voor hergebruik of recyclage

Financieringsdrempel

De bedoeling is om tegen 4 april 2023 de financieringsdrempel van 555 apparaten te bereiken. Dan kan het project worden uitgevoerd. Wordt de drempel niet gehaald, dan krijgen de geïnteresseerden die een pre-order plaatsten hun geld terug. Op het moment van online gaan van dit stuk, waren er 136 pre-orders geplaatst.

Het bedrijf heeft een eigen fabriek in China waar de medewerkers onder dezelfde omstandigheden werken en verdienen als in Duitsland. Ook de Shiftphone 8 wordt daar gemaakt. Naast volledig modulaire smartphones heeft het bedrijf ook notebooks en hoofdtelefoons in het gamma.

Wie Carsten Waldeck aan het woord wil horen en zelf zijn smartphone uit elkaar wil zien halen, kan terecht op Shift Happens.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.