Software stemt laadplan af op bedrijf (en drukt tegelijk de kosten)

In veel bedrijven is de stroomvoorziening niet uitgerust voor de toenemende laadinfrastructuur. Ook het budget zorgt voor kopbrekens. VITO/Energyville ontwikkelde daarom software die het laadplan afstemt op de organisatie en de kosten minimaliseert.

De huidige slimme sturing van laadpalen beperkt zich tot load balancing. Dat kan beter, ontdekten experts van VITO/EnergyVille. Zij ontwikkelden software die de sturing van laadpalen werkelijk intelligent maakt. Daarbij worden zowel de comfortbehoeften van medewerkers en bezoekers als het financiële plaatje voor het bedrijf in rekening genomen.

Impact op de capaciteit

Door de elektrificatie van het wagenpark is er dringend meer laadinfrastructuur nodig. Doordat alle bedrijfswagens vanaf 2026 elektrisch moeten zijn -en ook alle nieuwe personenwagens vanaf 2029 – is hier voor bedrijven een belangrijke rol weggelegd.

De meeste bedrijven zijn echter niet uitgerust om veel wagens gelijktijdig te kunnen opladen. Aansluitingen van bedrijven zijn berekend op het stroomverbruik van vroeger, toen er nog geen elektrische auto’s rondreden. Laden heeft daarom een grote impact op de capaciteit van het bedrijfsnetwerk.

Laadsessies intelligent aansturen

Bedrijfslaadpalen doen momenteel alleen aan load balancing – ze verdelen de capaciteit over de gelijktijdige laadsessies om overbelasting van het bedrijfsnetwerk te voorkomen. Een nieuw softwarepakket van VITO/EnergyVille brengt daar verandering in: het stuurt de laadsessies aan op bedrijventerreinen met uitgebreide laadinfrastructuur, hernieuwbare energieproductie en elektrische opslag

Het planningsalgoritme maakt een intelligent laadplan mogelijk op maat van de organisatie. Het houdt rekening met de laadbehoeften van medewerkers en bezoekers, en bedrijven kunnen configureren of bepaalde categorieën van gebruikers voorrang krijgen. Door rekening te houden met overschotten aan eigen geproduceerde stroom of prijsschommelingen doorheen de dag wordt behalve het laadplan ook het bijhorende kostenplaatje geoptimaliseerd.

lees ook

Autobatterijen hergebruiken: noodzakelijk maar complex

Update om het kwartier

Het laadplan is bijzonder dynamisch. “Elk kwartier berekent het algoritme alles opnieuw en wordt het plan geüpdatet”, aldus Luc Rynders van VITO/EnergyVille. “Zo spelen we heel kort op de bal: op het vlak van weersvoorspellingen (cruciaal voor de productie van eigen groene stroom), van de elektriciteitsmarkten maar ook van de aankomst- en vertrektijden van medewerkers en bezoekers, die voortdurend kunnen veranderen. Het laadplan kan elk moment aangepast worden, daar is ons algoritme op voorzien.”

Succesvolle implementatie

Het planningsalgoritme draait een tijdje met succes op de site van VITO/EnergyVille in Genk waar de parking met 36 laadpalen grotendeels gevoed worden met eigen geproduceerde zonnestroom. Op een afgeschermd gedeelte van het bedrijfsnetwerk wordt het algoritme ook verder onderzocht en verbeterd. De nieuwe software van VITO/EnergyVille wordt al gebruikt door Phoenix Contact, aanbieder van elektronica en automatisatiesystemen voor sites en gebouwen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.