Solvay bouwt lozingen van fabriek in Italië af en vernieuwt productieproces natriumcarbonaat

Solvay gaat de lozing van kalksteenresiduen in zee vanuit zijn fabriek in Rosignano afbouwen. Daarnaast investeert het bedrijf in een nieuw en milieuvriendelijker productieproces voor natriumcarbonaat.

Met een nieuw actieplan wil Solvay de kalksteenresiduen die in zee terechtkomen bij de natriumcarbonaat-productie in de fabriek in Rosignano (Italië) verminderen. Die reststoffen zorgden voor exotisch witte plaatselijke stranden. Activistische aandeelhouder Bluebell bleef er een punt van maken dat afval niet in zee hoort te belanden. Naar aanleiding van de geplande voornemens troffen Solvay en Bluebell nu een schikking waarbij Bluebell zijn campagne tegen Solvay stopzet.

Verder verminderen

De Rosignano-fabriek van Solvay Chimica Italia produceert al sinds 1912 natriumcarbonaat en natriumbicarbonaat. Deze producten zijn gemaakt van natuurlijk kalksteen en zout, en zijn vooral gekend van hun toepassing in de glasproductie. 

Het actieplan van Solvay gaat gepaard met een geschatte investering van 15 miljoen euro. Tegen 2030 wil het bedrijf het maximale lozingsvolume verlagen met 20 procent ten opzichte van de waardes in zijn IPPC-vergunning. Tegen 2040 moet de lozing van kalksteen verminderen tot 40 procent.

Duurzamere productiemethode

Daarnaast gaat het bedrijf een ​​innovatief en duurzamer productieproces voor natriumcarbonaat testen en dat in haar Franse vestiging in Dombasle. Het nieuwe proces komt in de plaats van de productiemethode die al 160 jaar wordt toegepast en door Ernest Solvay zelf werd ontwikkeld. Het zou moeten resulteren in 50 procent minder CO2-uitstoot, een lager verbruik van water, zout en kalksteen en kalksteenresiduen volledig elimineren. Als het proefproject levensvatbaar blijkt, gaat Solvay het de komende dertig jaar in al zijn vestigingen implementeren.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.