Milieuorganisaties en duurzame landbouwverenigingen roepen de Vlaamse regering op om PFAS-houdende pesticiden te verbieden. Hoewel een verbod brede steun geniet in het parlement en werd aangekondigd in het regeerakkoord, blijft concrete actie uit.
PFAS in pesticiden en impact op milieu
PFAS, ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, zijn chemische stoffen die zeer traag afbreken en zich opstapelen in bodem en water. In België bevatten 32 pesticiden werkzame stoffen die onder PFAS vallen. Blootstelling aan deze stoffen wordt in verband gebracht met gezondheidsproblemen zoals hormoonverstoring en verminderde vruchtbaarheid.
Een belangrijk afbraakproduct van PFAS-pesticiden is trifluorazijnzuur (TFA), dat zich ophoopt in het grondwater. Onderzoek van VRT en Apache toonde aan dat Vlaamse drinkwaterbekkens zwaar vervuild zijn met TFA, met concentraties die bij de hoogste in Europa behoren. De kosten voor zuivering zijn hoog en worden doorgeschoven naar de consument en toekomstige generaties.
Politieke steun maar geen actie
Bond Beter Leefmilieu, Natuurpunt, PAN Europe, Velt, Voedsel Anders en de West-Vlaamse Milieufederatie dringen bij minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns aan op een verbod. Ze pleiten voor een sterker beleid rond geïntegreerde gewasbescherming en alternatieven voor pesticiden.
Oppositiepartij Groen lanceerde een resolutie voor een verbod, en ook partijen als Vooruit, N-VA en PVDA lijken voorstander. Toch greep de Vlaamse regering recent de kans niet aan om het verbod op te nemen in een update van het drinkwaterbesluit. De betrokken organisaties roepen minister Brouns op om alsnog werk te maken van een verbod en zo de volksgezondheid en het milieu te beschermen.
lees ook