afvalwater

Strengere beoordeling van bedrijfsafvalwaterlozingen vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni 2025 past de Vlaamse Milieumaatschappij een aangescherpt stappenplan toe bij de beoordeling van bedrijfsafvalwaterlozingen. Bedrijven moeten aantonen dat hun lozingen geen negatieve impact hebben op de waterkwaliteit en de milieudoelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water niet in gevaar brengen.

Nieuwe eisen voor bestaande en nieuwe lozingen

De nieuwe regels maken een duidelijk onderscheid tussen bestaande en nieuwe lozingen, evenals tussen veranderingen zoals vrachtstijgingen en waterbesparings- of hergebruiksprojecten. Bestaande lozingen mogen de huidige toestand van het waterlichaam niet verslechteren, maar kunnen wel belemmeren dat de waterkwaliteitsdoelstellingen worden gehaald. Nieuwe lozingen en wijzigingen kunnen zowel de doelstellingen bedreigen als leiden tot achteruitgang van de waterkwaliteit.

Als uit de rekentool blijkt dat een lozing de waterkwaliteit verslechtert of de doelstellingen onmogelijk maakt, kan de vergunningverlener strengere maatregelen opleggen. Die maatregelen gaan verder dan de best beschikbare technieken en houden rekening met factoren als kosteneffectiviteit, economische draagkracht en mogelijke bijeffecten, zoals een hogere CO₂-uitstoot door extra zuivering.

Maatregelen en mogelijke systeemaanpak

De opgelegde maatregelen kunnen variëren van bronmaatregelen (zoals het vervangen van schadelijke stoffen) en procesoptimalisaties tot end-of-pipe oplossingen zoals extra zuiveringstechnieken. Het stappenplan staat ook open voor een systeemaanpak. Dit betekent dat een lozing die op zichzelf negatief beoordeeld wordt, toch kan worden toegestaan als elders in hetzelfde waterlichaam een gelijkwaardige of grotere vermindering van vervuiling wordt gerealiseerd.

Bij meerdere vervuilende sectoren kan worden bekeken welke sector de meest kostenefficiënte maatregelen kan nemen. Ondanks deze aanpak verwacht men dat veel waterlichamen in Vlaanderen in 2027 nog niet aan alle milieudoelstellingen zullen voldoen. De volgende stroomgebiedsbeheersplannen zullen evalueren of de doelen op bepaalde waterlichamen kunnen worden bijgesteld, mits wordt aangetoond dat verdergaande maatregelen zijn onderzocht en uitgevoerd.

Bedrijven worden aangespoord om tijdig te anticiperen en niet te wachten tot de hervergunning om aanpassingen door te voeren. Meer informatie over de nieuwe aanpak en de rekentool is beschikbaar op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.

lees ook

Danone Rotselaar stelt opnieuw gezuiverd afvalwater beschikbaar voor landbouw

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.