Supertanker bespaart 10 procent brandstof dankzij zeilen van 40 meter hoog

Zeilen maken mogelijk hun comeback in de scheepvaart. De Chinese supertanker New Aden geeft daartoe een eerste aanzet. De vier zeilen halverwege het dek zouden het brandstofverbruik met zo’n tien procent doen dalen.

Decarboniseren staat ook op het takenlijstje van de scheepvaart. En in die sector zou de wind weleens letterlijk uit onverwachte hoek kunnen waaien. Zeilen zijn namelijk mogelijk toe aan een comeback. Het Chinese scheepvaartbedrijf China Merchant Energy Shipping Company heeft een nieuwe supertanker in gebruik genomen die gebruikmaakt van zeilen om het gemiddelde brandstofverbruik te verminderen.

Alternatieven zoeken

De scheepvaartwereld gedijt momenteel hoofdzakelijk op dieselmotoren en is daardoor goed voor ongeveer 1,7 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Er wordt wel gezocht naar alternatieven – methanol en ammoniak zijn bijvoorbeeld goede kanshebbers – maar de technologie staat nog niet op punt.

Zeilen doken al vaker op als alternatief, meldt New Atlas dat er meteen enkele voorbeelden aan toevoegt. In 2012 al stelde de Ierse B9 Shipping een vrachtschip voor dat volledig aangedreven wordt door zeilen maar dat nog steeds geen realiteit werd. De Oceanbird van Wallenius leek eveneens veelbelovend. De vooropgestelde lanceringsdatum verschoof intussen van 2024 naar 2026 dus ook daar blijft het afwachten.

De Chinese supertanker is intussen wel een feit. De New Aden werd gebouwd door Dalian Shipbuilding Industry Co en is een ‘very large crude carrier’, een olietanker, van 333 meter lang. Het windenergiesysteem op het schip is eerder beperkt maar wel vernieuwend. Ongeveer in het midden van het dek beschikt het schip over vier intrekbare zeilen van elk 40 meter hoog. Het totale oppervlak van de zeilen bedraagt 1.200 vierkante meter. Het zeilblad is gemaakt van koolstofvezelcomposiet, een materiaal dat weinig weegt, erg sterk is en goed bestand is tegen zeewater.

Autonoom besturingssysteem

De zeilen worden aangestuurd door een hoog-autonoom en intelligent besturingssysteem, het Aerofoil Sails Intelligent Control-systeem. Dat laat de zeilen toe om zich automatisch aan te passen naargelang de omstandigheden. Dieselvrij is de tanker verre van maar dankzij het zeilensysteem kan er wel brandstof bespaard worden. Op de route Midden-Oosten – Verre Oosten wordt verwacht dat de zeilinstallaties het brandstofverbruik met meer dan 9,8 procent doen dalen. Die daling komt overeen met een CO2-emissiereductie van meer dan 2900 ton.

De New Aden gaat ruwe olie vervoeren – wat contrasteert met de groene technologie waarover het beschikt. Desondanks blijft het zeilsysteem een indrukwekkende technologische oefening die mogelijk nieuw licht werpt op de toekomst van de scheepvaart.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.