Een elektrische fiets ziet er vaak hetzelfde uit, ongeacht het merk. De Cowboy Cruiser, een Belgisch merk nota bene, heeft een eigen stijl die op bijna alle vlakken indruk maakt. Veel superlatieven in de test, maar ook een belangrijke achilleshiel.
Belgen en Nederlanders fietsen graag. Het helpt dat het merendeel van het land vlak is om dat aan te moedigen. Het is daarom niet onbegrijpelijk dat er twee nieuwe e-bike merken uit beide landen zijn gekomen, elk met een unieke eigenzinnige insteek. Het Nederlandse Van Moof ging failliet en werkt nu aan een doorstart. Het Belgische Cowboy is actief in heel wat Europese landen en de VS en blijft groeien.
Voor deze test bekeken we de Cowboy Cruiser, het meest verkochte model van het fietsmerk dat in 2017 het levenslicht zag. De grootste verwezenlijking van deze fiets? Het unieke design dat opvalt in de massa. Elke Cowboy-fiets herken je onmiddellijk. De vraag is nu: brengt dat design ook op?
Opvallend design
Het unieke design stopt de batterij achter de verticale buis van het fietsframe, onder het zadel. Die klikt er handig uit om de batterij op te laden door middel van een fietssleutel. Dat moet ook wel: er zit geen laadconnector op de fiets. Basic, keep it simpel, dat ga je nog meer horen in deze review.
De batterijcapaciteit is eerder beperkt: 360 Wh. Een gemiddelde e-bike (25 km/u) krijgt vandaag toch al snel 500 of 600 Wh aan boord. De actieradius van deze fiets in de praktijk ligt rond de 60 km, wat aan de lage kant is. Aan jou om te beslissen of dat genoeg is. Een extra batterij aankopen kan aan 490 euro incl. btw om het bereik te verdubbelen. Wie puur in eco-modus rijdt, mag er 20 km rijbereik bijtikken.
Minder bereik, maar wel een lichtere fiets als gevolg. De Cowboy Cruiser weegt 19,3 kg, wat tamelijk licht is voor een e-bike. Daar tegenover staat dat er geen bel is voorzien of een frameslot. Zelf een ketting meenemen om vast te leggen is een vereiste.
Eigen makelij
Alles op de Cowboy is eigen makelij (behalve de Tektro schijfremmen). Daarom is het design van de Cruiser zo bijzonder: je bent niet afhankelijk van andere partijen. Geen motor in de trapas zoals gebruikelijk in deze prijsklasse, wel een in de naaf achteraan.
De zelf ontwikkelde motor is relatief stil. Vanaf 20 km/u is de windruis luider dan de motor. Die levert 45 Nm koppel, wat genoeg is voor deze fiets. Wind op kop, bergop, met een fietskar achteraan, nooit krijg je het gevoel dat je op de limiet zit.
Geen ketting, wel een carbon riem die onderhoudsvrij is. Het meest vreemde aan deze fiets? Er zitten geen versnellingen op. Basic, keep it simpel.
Fixed gear
Geen versnellingen, ook niet verstopt in de naaf bij de motor? Nee, de Cowboy Cruiser is een fixed gear fiets (60 tanden vooraan, 20 achteraan). Het rekent op zijn eigen ontwikkelde AdaptivePower-technologie om schakelen overbodig te maken.
De eigen ontwikkelde technologie voelt wanneer je bergop rijdt, of er tegenwind is of wanneer je plots meer vermogen vraagt, omdat je harder aanzet op de pedalen. De motor reageert daar dynamisch op, zodat je altijd dezelfde trapsensatie krijgt. In theorie klinkt dat geweldig, in de praktijk werkt het 95 procent van de tijd.
De beperkingen van fixed gear merk je vooral wanneer je uit stilstand vertrekt. Wie niet genoeg kracht op de trappers zet, moet via trage omwentelingen rustig op gang worden gebracht met beperkte elektrische ondersteuning. Het doet wel zijn naam alle eer aan: Cruiser. Dit is een fiets om ‘op het gemak’ mee te fietsen. Genieten en rondkijken.
Wel opvallend: AdaptivePower is een optie. 299 euro incl. btw voor het Performance-pakket. Hoe de ‘standaard’ IntuitivePower werkt, weten we niet.
Instant rijplezier
Comfortabel rijden wordt ook aangemoedigd door de rechte zithouding op deze fiets. Koppel dat aan een stijf chassis en een bijzonder ontworpen stuur, en je hebt iets uniek. Bochten nemen voelt zo prettig en vooral leuk aan. Wie een behendige fiets wenst in uitdagende stadssituaties, is hier aan het juiste adres. Maar ook buiten de stad rijdt de Cowboy Cruiser heel aangenaam.
De gelzadel blijft aangenaam zitten, ongeacht of je voor een kwartier weg bent of twee uur. De eigen ontwikkelde 27,5 inch banden (47 mm breed) voegen extra comfort toe en rijden volgens Cowboy minder snel lek dan een traditionele band. De handvaten hebben kleine vleugels aan de achterkant om je polsen rust te gunnen.
Het voor- en achterlicht zit geïntegreerd in het frame en de batterij, en doen prima hun werk. Tijdens onze nachtritten zien we prima wat er voor ons aan komt. Gelukkig maar, want omdat het licht vast is gemonteerd, kan je niets meer bijstellen. Omdat het in het frame zit verwerkt, schijnt de verlichting niet in het verlengde van waar je naartoe draait. Dat is soms lastig, maar een ergernis wordt het nooit.
Telefoon als scherm
Het hart van de fiets is de computer (en simkaart) die in verbinding staat met de Cowboy-app op je telefoon (Android en iOS). Je telefoon klik je op de Cowboy Cruiser via een case waarin een Quad Lock-clip zit. Geen zin om je telefoon te gebruiken? Dat is niet verplicht, op het stuur staan er acht kleine witte leds die de batterijstand weergeven.
De app ziet eruit zoals je bij deze fiets verwacht: modern, no-nonsens. Zet je licht uit indien je wil, kies de Eco-stand voor extra rijbereik, alles kan met één tik in de tap. Het dashboard toont je de rijafstand, snelheid en kijk terug naar ritgegevens van eerdere ritten. Dankzij de simkaart in de fiets kan je ook altijd terugvinden waar je fiets staat. Extra handig bij diefstal.
Stevige optielijst
Wie 199 euro incl. btw extra betaalt, krijgt het Connect-pakket. Hiermee kan je onder andere ritten live delen met iemand, crashdetectie om noodcontacten te waarschuwen als het mis gaat en Strava-integratie. Allemaal toffe functies, maar de optie kost te veel voor wat je terugkrijgt.
Van opties gesproken: er zijn er nog wel wat. Beige of muntgroen? 99 euro extra betalen. Bagagedrager? 79 euro. Diefstalverzekering? 159 euro per jaar. Cowboy Care fietsonderhoud op aanvraag? 240 euro per jaar. De standaardgarantie verlengen met één jaar? 299 euro.
EINDVERDICT: Opvallend, vlot, vinnig, slim en Belgisch. De Cowboy Cruiser is een steengoede fiets, zolang je rekening houdt met het beperkte bereik.
Cowboy Cruiser, vanaf 2.999 euro incl. btw, cowboy.com