Getest: EcoFlow batterij en zonnepanelen

Enkele dagen de natuur in trekken zonder alle luxe achter te laten? De redactie testte de River-serie van Ecoflow.

Je zou genoeg powerbanks kunnen meenemen om je USB-apparaten op te laden, maar dat is geen handige oplossing. Een stroomgenerator verbruikt benzine en is allesbehalve ecologisch, dus liever niet. Waarom niet een grote batterij meenemen? EcoFlow ging met die uitdaging aan de slag, met de River-serie als resultaat.

We hebben deze test niet al kamperend gedaan – tijdens onze testperiode was het ontiegelijk koud met veel donkere dagen. Dat hield ons niet tegen om via verschillende thuissimulaties het maximum uit de externe batterij te halen. EcoFlow stuurde ons de ‘River 2 Pro’ op, hun nieuwste topmodel binnen het draagbare River-gamma. Draagbaar is echter relatief: de batterij weegt 7,5 kilogram. Dat is doenbaar op een camping, maar dat gewicht meeslepen tijdens een wandeling raden we niemand aan.

Flexibiliteit

De EcoFlow ‘River 2 Pro’ heeft een forse batterij van 768 Wh en kan tot 800 watt aan stroom leveren met zelfs een korte piek van 1.600 watt. Om dat verbruik te kwantificeren: wie een 42 inch-tv aansluit, kan rekenen op gemiddeld tien uur kijkplezier. Je elektrische fiets kan je één tot twee keer volledig opladen. Ook thuis kan de batterij dienen als back-up mocht de stroom uitvallen. De EcoFlow ‘River 2 Pro’ voegt luxe toe aan een kampeermoment en kan thuis fungeren als (beperkte) noodstroomgroep.

Je kan de batterij voor van alles gebruiken dankzij de talrijke stroomuitgangen: 3x 220V-stopcontact, 3x USB-A, 1x USB-C en een auto-aansluiting. Een belangrijke sterkte van de EcoFlow ‘River 2 Pro’ is de snelle oplaadtijd van de batterij. Aan een traditioneel stopcontact is de batterij op zeventig minuten helemaal opgeladen. Gebruik je de meegeleverde autolader, dan duurt het gemiddeld acht uur.   

Gratis zon

Wie ver van de beschaving gaat, kan een beroep doen op een handig draagbaar zonnepaneel. Tijdens onze testperiode mochten we aan de slag gaan met de EcoFlow ‘220W Bifacial Portable Solar Panel’. Dat is een zonnepaneel dat je in vier delen openvouwt en tot 220 watt aan stroom kan leveren op een perfect zonnige dag. Extra bijzonder: de achterkant van het paneel bevat ook zonnecellen (155 watt) zodat je indirect licht kan gebruiken voor een hogere output. 

De meegeleverde draagzak dient ook als zonnepaneelhouder. Onze eerste keer was een heuse puzzel om alles goed te krijgen, daarna ging het veel vlotter. In perfecte omstandigheden laadt het zonnepaneel de batterij op in 3,5 uur. In de praktijk blijkt dat heel optimistisch, zeker tijdens een Belgische winter. Wij haalden een oplaadtijd van gemiddeld 5 uur. 

Batterijtechnologie

Wie de batterij frequent wil gebruiken, hoeft zich geen zorgen te maken over de levensduur van de batterijcellen. De EcoFlow ‘River 2 Pro’ werkt met LFP-batterijen die je zonder problemen telkens tot 100 procent mag laden. De fabrikant claimt minstens 3.000 laadcycli. Zelfs daarna, wanneer de batterijcapaciteit met gemiddeld 20 procent is gedaald, blijft alles gewoon functioneren.

Eindverdict: Als noodstroomgroep bij elektriciteitsuitval is dit voor velen een te duur pakket. Wie regelmatig kampeert en graag de natuur opzoekt maar zijn elektronische apparaten niet wil achterlaten, haalt met de EcoFlow ‘River 2 Pro’ de perfecte bondgenoot in huis. 

EcoFlow ‘River 2 Pro’ – 799 euro – ecoflow.com

Ecoflow ‘220W Bifacial Portable Solar Panel’ – 599 euro

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.