Ecoresort Your Nature

Ecoresort Your Nature getest: Prinselijke ervaring

Eco en resort: dat klinkt als een contradictie. Toch is het opzet van de bezieler om met Your Nature te bewijzen dat beide kunnen samengaan. We trokken naar Antoing bij Doornik om het met eigen ogen te zien.

“Deze grond was gelukkig al van ons, anders was dit project een stuk moeilijker”, beseft prins Edouard de Ligne-La Trémoille. Hij is de bezieler van Your Nature. De eerste indruk is alvast rustgevend. Bij aankomst lonkt een stijlvolle receptie vervaardigd uit hout. Achter de balie bedient behulpzaam en vriendelijk personeel de gasten in het Frans, Engels en Nederlands. Verderop ligt het eigenlijke resort: een verzameling van verschillende houten huisjes, gegroepeerd per type. Sommige staan aan een klein meer, andere onder de bomen en nog andere zien eruit als grote boomhutten.

(Bijna) geen airco

“Alle huizen zijn gebouwd door een consortium van bedrijven uit de Ardennen”, weet de prins de Ligne. “Ook het gebruikte hout is lokaal en traceerbaar.” De huisjes zelf staan niet toevallig allemaal op palen. “Dat is koeler en de dieren kunnen er onderdoor.” In de keuken van onze woonst zien we meteen afwasmiddel van Ecover op het aanrecht, in de badkamer valt ook de hervulbare zeep-shampoo-combinatie op. De koffiebonen in restaurant Maison komen uit een recycleerbare ton.

“Energie en verwarming voorzien we via een combinatie van zonnepanelen, pellets en gas gewonnen uit de vergisting van groenafval”, voegt de prins nog toe. Airco hebben de huisjes bewust niet, aangezien die veel warme lucht naar buiten blazen. Your Nature maakt hier en daar wel een compromis. “Gemeenschappelijke delen zoals het restaurant moeten wel een beetje koeling hebben”, beseft de prins.

Ecoresort Your Nature

Rust

Hoewel we het resort respectloos als een bungalowpark zouden kunnen omschrijven, is de ervaring tijdens ons verblijf heel anders. We delen het resort met 370 andere gasten, maar wanen ons steeds in beperkt gezelschap. Vanuit ons verblijf zien we tussen de bomen en varens net één ander huisje. We drinken lokale dranken, ontbijten en dineren lekker met kruiden uit de tuin in het restaurant met uitzicht op de Grand Large, plonzen in het zwembad en wandelen door het bosdomein van de de Lignes dat grenst aan het resort.

Your Nature vindt een knappe balans tussen betekenisvolle ecologische principes die overal zichtbaar zijn, en het comfort dat een bezoeker verwacht van een resort. Perfect is Your Nature nog niet: het immer sympathieke personeel moet zich hier en daar duidelijk nog wat inwerken. Als voorbeeld voor toegankelijk verantwoord toerisme kan Your Nature desalniettemin tellen.

Eindverdict: Your Nature combineert een betekenisvolle ecologische visie met rust en comfort, en kan zo een voorbeeldfunctie vervullen.

Your Nature Cottage is beschikbaar vanaf 149 euro (laagseizoen)

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.