Fairphone 5 getest: een bewuste keuze

Een smartphone van Fairphone kopen, is kiezen voor duurzaamheid boven prestaties. De Fairphone 5 is niet de snelste of de mooiste, maar kan wel tot voorbij 2030 mee. 

Fairphone is een buitenbeentje in de smartphone-industrie. Het Nederlandse bedrijf heeft als doel om een zo ‘eerlijk’ mogelijke smartphone te produceren. Fairphone wil consumenten van de gedachte laten afstappen dat smartphones wegwerpartikelen zijn en ontwerpt zijn telefoons om net zo lang mogelijk mee te gaan. Tot kort had het ook een abonnementsformule om smartphones te huren tegen een maandelijkse prijs, maar deze dienst werd recent stopgezet.

De nieuwste generatie Fairphone 5 zal tot acht jaar updates krijgen en de fabrikant moedigt ook (zelf)herstellingen aan. Daarbovenop kan je de garantie uitbreiden tot vijf jaar. Is dat voldoende om consumenten en de bedrijfswereld het licht te laten zien?  

Niets te verbergen 

Deze smartphone is niet verlegen om het binnenste van zijn ziel bloot te leggen. De plastic achterwand is eenvoudig los te maken (en weer vast te klikken, gelukkig). De batterij haal je ook zo uit de behuizing, andere componenten zijn met hulp van een schroevendraaier los te wrikken. Via de my Fairphone-app kan je technische handleidingen raadplegen.  

Let op: een smartphone zelf herstellen vereist een stabiele hand. Heb je dat niet, raden we je liever aan de hulp van een erkende reparateur in te roepen. 

Updatekampioen

De beste eigenschap is zonder twijfel het updatebeleid. De fabrikant belooft dit toestel tot minstens 2031 te ondersteunen. Geen Android-fabrikant doet beter. Zelfs Google en Samsung niet, die tot maximaal zeven jaar ondersteuning voor hun laatste topmodellen bieden. Een ander pluspunt aan de software is dat Fairphone het ‘schoon’ houdt: op uitzondering van één eigen app installeert het enkel Google-systeemapplicaties op je telefoon. Het is nog niet bekend vanaf wanneer de upgrade naar Android 14 wordt uitgerold.  

Scherp beeld, maar niet heel helder 

Het display van de Fairphone 5 meet 6,46 inch. Dit zit net op de sweet spot tussen groot en onhandig groot. Er is ruimte voor 1.224 x 2700, wat gezien de schermgrootte een hoog aantal is. Het beeld is scherp, maar de helderheid kan beter. We meten in onze tests een piekhelderheid van 535 nits, waar menig budgettoestel toch makkelijk 750 tot zelfs 900 nits weet aan te tikken. Fel zonlicht kan de leesbaarheid van het scherm beïnvloeden.  Een maximale verversingsgraad van 90 Hz is helemaal onacceptabel voor een toestel dat bijna 700 euro kost. 120 Hz is tegenwoordig de norm, ook in lagere prijscategorieën.  

Boksen in de middenklasse 

Fairphone stopt een processor van Qualcomm in het toestel, meer bepaald een QCM6490, een Adreno 643 neemt grafische bewerkingen voor zijn rekening. Je krijgt 8 GB RAM en 256 GB opslag. Het is niet de meest sexy processor uit de Qualcomm-famillie, maar hij doet wel wat het moet doen. Het toestel is niet razendsnel, maar wel betrouwbaar. De benchmarks van het toestel zijn vergelijkbaar met de middenklassetoestellen van andere Android-merken die driehonderd à vierhonderd euro kosten. De Fairphone 5 is met een prijs van 699 euro dus wel een stuk duurder dan zijn rechtstreekse concurrenten.

Batterij schiet tekort 

In de behuizing is plaats voorzien voor een batterij van 4.200 mAh. Die blijkt niet over de beste conditie te beschikken: de Fairphone 5 legt veel sneller het loodje dan andere toestellen. Ook de snelheid waarmee de Fairphone 5 weer oplaadt, valt een beetje tegen. Het toestel ondersteunt laden aan een capaciteit van 30 W. Dat is sneller dan de meeste Samsung- en Google-modellen, maar een stuk trager dan wat fabrikanten zoals Xiaomi, Oppo en OnePlus kunnen aanbieden aan een lager prijskaartje. 

Geen perfect cameraduet

De Fairphone 5 pakt op papier uit met een dubbele 50 MP-camera (f/1.9, f/1.22). Het aantal megapixels zegt niet altijd alles. De fabrikant wil zo de indruk doen geven dat beide camera’s op gelijke voet staan, maar schijn bedriegt. De groothoekcamera is veel minder scherp, met name grasperken zien er heel vreemd uit, en beelden worden door deze lens in een gelige gloed ondergedompeld. De zoomfuncties zijn zeer beperkt: hoewel het bereik van de zoom redelijk ver gaat, zijn ingezoomde beelden nauwelijks bruikbaar omdat ze te korrelig zijn.

Duurzaamheid boven alles

Een Fairphone 5 kopen, is een bewuste keuze maken. Het merk staat voor duurzaamheid door ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van je toestel kan genieten. De eenvoud waarmee onderdelen kunnen vervangen en/of gerepareerd worden en de uitgebreide ondersteuning, zijn de belangrijkste speerpunten van het toestel. Voor snelle prestaties en topspecificaties moet je niet bij Fairphone aankloppen. 

Het prijskaartje van 699 euro (incl. btw) klinkt op het eerste zicht hoog voor een toestel dat niet beter presteert dan een smartphone van 400 euro, maar daar moet je met nuance naar kijken. Tegen de tijd dat de Fairphone 5 onbruikbaar zal zijn, heb je die goedkopere smartphone al lang moeten vervangen door een nieuw toestel. 

EINDVERDICT: De Fairphone 5 is niet de snelste of mooiste telefoon uit zijn prijsklasse, maar wel de meest duurzame. Met dit toestel kan je acht tot tien jaar mee zonder een nieuwe te moeten kopen.

Fairphone 5, vanaf 699 euro incl. btw, shop.fairphone.com

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.