Getest: groene laptop Acer Travelmate Vero

Een ‘groene’ laptop hebben we al de revue zien passeren. Duurzaam verpakkingsmateriaal ook. Acer gaat echter nog een stap verder met de Vero-laptopreeks. Voor we de prestaties van de laptop toelichten, overlopen we de verschillende engagementen van Acer voor de ‘Travelmate Vero TMV15-51-511N’, ons testmodel.

Deze laptop schreeuwt recyclage omwille van zijn gespikkelde patroon, ongeacht of je nu de blauwe, zwarte of grijze kleur kiest. Zowel de buitenkant als de toetsen van het toetsenbord zijn gemaakt van PCR (post-consumer recycled plastic). Voor de boven- en onderkant, de rand van het scherm en het bedieningsoppervlak gebruikt Acer 30 procent PCR-materialen. De toetsen doen beter met 50 procent PCR. Het touchpad is gemaakt van plastic opgevist uit de oceaan. Grappig detail: de R- en E-toetsen staan omgekeerd en zijn niet wit maar geel. Hiermee benadrukt Acer Reduce, Reuse, Recycle als belangrijke boodschap.

Verfvrij

Acer is all-in gegaan met de Vero-laptoplijn wat betreft duurzaamheid. Het chassis is verfvrij om de negatieve impact van vluchtige organische stoffen (VOS) te verminderen. Om het toestel handig te repareren of upgraden, maakt de fabrikant gebruik van standaardschroeven. In de verpakking zit een laptopzak van volledig gerecycleerd polyester en de verpakking zelf is van 90 procent gerecycleerd plastic. Je kunt zelfs een deel van de doos eenvoudig omvouwen tot een herbruikbare laptopstandaard. 

Configuratie

Tot nu toe alleen maar troeven, maar scoort het toestel ook voor dagelijks werk? Toch wel, vooral dankzij een goed gebalanceerde configuratie. Ons testmodel heeft een Intel Core i5-1155G7 aan boord, een chip met een ideale prijs-kwaliteitverhouding die de voorkeur geniet boven een Core i7-variant. Het 15,6 inch Full HD-scherm is niet aanraakgevoelig. Dat stoort ons niet, maar de oubollige 16:9-schermverhouding wel. We hadden liever 16:10 of 3:2 gezien voor een betere productiviteit.

Deze laptop zit tjokvol nieuwe technologie: Thunderbolt 4, een webcam met Full HD-resolutie om haarscherp te videobellen en Wifi 6E-ondersteuning. De toevoeging van een numeriek klavier is een plus voor wie op dagelijkse basis veel met cijfers werkt. De batterij scoort gemiddeld: iets te krap om één werkdag door te komen, maar het scheelt niet veel.

Eindverdict: Acer maakt met de Travelmate Vero een duidelijk statement dat je ecologische aspecten kunt matchen met sterke prestaties, zonder dat je je daarvoor blauw betaalt.

Acer Travelmate Vero TMV15-51-511N, 969 euro

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

Consent*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.