LenovoThinkpad

Getest: Lenovo ThinkPad Z16 – Van PET naar laptop

Laptops kunnen duurzaam zijn op verschillende manieren. Een model dat krachtig genoeg is, kan je vele jaren gebruiken. Zo voorkom je de aankoop van een nieuw model na enkele jaren. Het productieproces en alles errond  is een tweede element dat kan helpen. Met de ThinkPad Z16 wil Lenovo beide opties afvinken. 

PET-flessen

De buitenkant is het meest gangbaar om een laptop te verduurzamen. Je kan kiezen tussen gerecycleerd aluminium of vegan leer met gerecycleerde PET-flessen als basisgrondstof. We kregen de ‘saaie’ aluminiumvariant opgestuurd om te testen, maar tijdens een demosessie waren we vooral onder de indruk van het vegan leer. De afwerking is uitstekend en het geeft de laptop een unieke eigenschap. Extra bonus: je ziet veel minder je vingerafdrukken op het leer dan op aluminium. 

Met de laptop wil Lenovo ook een eigen missie kracht bijzetten: vanaf 2025 moet elk pc-product post-consumer gerecycleerd materiaal bevatten. De Lenovo ThinkPad Z16 wordt overigens geleverd in een honderd procent snel composteerbare doos. Na ontvangst de laptop eruit halen en daarna recht naar de compostbak. 

De ThinkPad wordt geleverd in een composteerbare doos

Prachtig OLED-scherm

Gelukkig hoeft ecologisch hier niet te betekenen dat er op andere plaatsen aan technologie is bespaard. De ThinkPad Z16 is een echte high-end laptop met alle meest recente beschikbare hardware. Binnenin draait een AMD Ryzen Pro 6000H-chip gekoppeld aan 16 GB of 32 GB RAM en tot 1 TB SSD-opslag.  

De potige processor in combinatie met een aparte AMD Radeon RX6500M grafische kaart betekent dat je deze laptop prima kan gebruiken voor veeleisende taken zoals CAD-tekenen, videobewerking of 3D-modellering. Ons testmodel heeft een 4K OLED-scherm, wat een ware lust is voor het oog. Creatieve professionals zullen blij zijn dat de standaardkalibratie uitstekend is. Misschien hier en daar wat tunen met een lichtmeter, en je kan prima kleurecht werk afleveren. 

Wie liever zijn budget iets meer in het oog houdt, kan opteren voor een standaard Full HD-scherm zonder OLED-technologie. Mochten wij kiezen, dan leggen we graag de meerprijs neer voor het fantastische scherm. 

Veel Power, weinig batterijduur

Wie een 16 inchlaptop aankoopt, weet dat mobiliteit niet de grootste troef is van het toestel. Met 1.891 gram is het toestel gezien zijn formaat aan de lichte kant, maar echt handig overal meenemen zit er niet in. Wie wekelijks vanop afstand met enkel een laptopscherm moet werken, overweegt liever de mobielere 13 inchvariant binnen de ThinkPad Z-reeks. 

Het grootste pijnpunt van de Lenovo ThinkPad Z16 is de batterij. De snelle AMD-chips in combinatie met een weinig energiezuinig 4K OLED-scherm resulteert in een maximale autonomie van vijf uur in ideale omstandigheden. Bij licht kantoorwerk daalt dat cijfer naar iets meer dan vier uur. Complexe 3D-modellen renderen of video’s bewerken duwen je al na anderhalf uur richting het stopcontact. (cvl) 

EINDVERDICT: een uitermate krachtige laptop die vooral indruk maakt met zijn mooie 4K OLED-scherm, maar wie ook een degelijk batterijduur wenst moet ergens anders kijken. 

Lenovo ThinkPad Z16 Gen 1, vanaf 1.886 euro (getest model 2.526 euro) 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.