Getest: Nokia X30, smartphone met gerecycleerd chassis

Een Nokia-smartphone waarvan het chassis samengesteld is met gerecycleerde materialen? Wij deden de test.

HMD Global, licentiehouder van de Nokia-smartphones, heeft er als debutant in de smartphonemarkt een indrukwekkend traject op zitten. Het maakte furore met interessant geprijsde toestellen binnen het budget- en midrange-segment en dat sinds 2017 toen weinig andere fabrikanten deze categorie veel liefde gaven. Wie voor weinig geld een goed toestel wilde, konden we altijd haast blindelings een Nokia-toestel aanraden.

Twee jaar geleden veranderde dat gevoel nadat fabrikanten zoals Oppo, OnePlus en Samsung opeens meer moeite namen om de onderkant en het middensegment van betere toestellen te voorzien. De verwachtingen werden opgekrikt en HMD Global kon niet tijdig reageren. 

Fijne bediening

Na twee magere jaren is de comeback een feit met de Nokia X30. Met dit toestel omarmt HMD Global eindelijk oled-schermen met een hogere refresh rate zoals de rest al jaren doet. 90 Hz voelt veel sneller aan, wat het toestel fijner maakt in bediening. De processor, het hart van het toestel, is prima in balans met de rest van de specificaties. We merken geen enkele hapering op tijdens onze testperiode. Speel je vaak 3D-spelletjes? Dan kijk je beter uit naar een alternatief toestel.

Straffe batterij

De camera presteert uitstekend bij daglicht en nog steeds adequaat in uitdagendere omstandigheden. Soms merken we een ‘zacht’ of ‘modderig’ fotoresultaat bij foto’s binnen of bij valavond. Een herkansing geeft soms een beter resultaat, maar vaak kan de sensor niet meer detail verwerken. 

De batterijduur is bovengemiddeld voor een toestel in deze prijsklasse. We halen gemakkelijk één dag en bij licht gebruik ronden we zelfs de kaap van twee dagen. Helaas ondersteunt HMD Global nog geen snelladen. Je kunt maximaal aan 33 watt laden, wat eerder traag is vergeleken met de concurrentie.

Gerecycleerd chassis

Duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen. Er zit geen lader in de doos en het chassis bestaat uit volledig gerecycleerd aluminium. De achterkant is gemaakt van 64,5 procent gerecycleerd plastic. HMD Global spreekt van een 3-3-3-strategie: 3 Android OS-updates, 3 jaar security-updates en 3 jaar fabrieksgarantie. Die laatste is een sterk statement, maar de twee andere zijn ondermaats vergeleken bij bijvoorbeeld Samsung of Oppo. 

Extra vervelend: de Nokia X30 wordt geleverd met Android 12, terwijl Android 13 net uit is. Dan heb je in feite al direct een update ‘verloren’, wat niet echt goed is als je dit toestel lange tijd wilt gebruiken omwille van de andere duurzame ideeën.

Eindverdict: een toptoestel met gebalanceerde specificaties en een degelijke camera, maar minstens 100 euro te duur.

Nokia X30 – vanaf 519 euro

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.