C40 Recharge, Fjord Blue

Getest: Volvo C40 Recharge

Belgisch bier, Belgische chocolade, Belgische Volvo. De C40 Recharge rolt in Gent van de band en is de sportievere broer van de XC40 Recharge. In ruil krijg je een SUV met een coupé daklijn achteraan. Wij zijn niet zo’n fan van de achterkant van de auto, al zeker niet van de minispoiler, maar smaken verschillen. De op één na goedkoopste elektrische wagen uit de stal van Volvo intrigeert, innoveert maar doet ons ook wat fronsen. 

Beginnen doen we met de praktische kant. Ondanks het sportieve uiterlijk heeft de auto meer binnenruimte dan je denkt. Geen lederkeuze, Volvo weert dierproducten en werkt waar mogelijk met gerecycleerde materialen zoals in de bekleding en tapijten. Het centrale scherm met Android (later meer) springt extra in het oog omdat het door twee lange ventilatorroosters wordt geflankeerd. Een braaf, functioneel design. Enkel die pook centraal vinden we wat overbodig. De startknop is al weg, waarom die pook nog houden? 

Binnen zit je als bestuurder of passagier voor- of achteraan uitstekend. De beenruimte is overal voldoende, ook al is de daklijn ietwat krap voor grote mensen achteraan. Omdat dit geen exclusief elektrisch platform is, is er achteraan ruimte voor de aandrijftunnel waardoor de middelste passagier iets minder comfortabel zit.  

Rear-wheel drive, more range and faster charging for fully electric Volvo C40 and XC40 models

Diervriendelijke afwerking

Door de sportieve achterkant is het koffervolume ietwat mager: 419 liter. Je kan de klep wat verschuiven om een laadkabel weg te zetten, maar dat levert je maar een klein vak op dat amper voor iets anders bruikbaar is. Vooraan onder de motorkap is er gelukkig nog wat ruimte voor extra bagage. De vlakke snuit is een rasechte vliegenvanger, lang hou je deze auto niet proper bij zomerse dagen.  

In zijn totaliteit zie je dat Volvo heeft gekozen voor een degelijke afwerking, wat ook deels het hogere prijskaartje verantwoordt. Hier en daar zien we liever niet de glossy zwarte materialen in het interieur, maar alles voelt kwalitatief en degelijk aan. 

Kies de grotere batterij

De opgefriste Volvo C40 Recharge heeft vandaag maar één motoroptie tussen de achterwielen. Die levert 238 pk of 252 pk, afhankelijk van de batterijoptie die je kiest. Het resultaat is telkens hetzelfde met een sprint van 0 naar 100 in 7,4 seconden. De twee batterij-opties zijn 69 kWh en 82 kWh die respectievelijk 478 km en 581 km rijbereik leveren volgens Volvo. Opvallend is dat de meerprijs voor de ‘Extended Range’-versie amper 1.901 euro is. Wat ons betreft een no-brainer, iedereen zou deze optie moeten nemen. 

In de praktijk zitten we niet veraf van het theoretische gecombineerde verbruik van 16,4 kWh / 100 km dat Volvo adverteert. We noteren 17,1 kWh / 100 km (droog, zon, 17 graden), wat nog nipt delibereerbare cijfers zijn voor een SUV. Wie moet bijladen, kan dat tot 205 kW aan een snellader. Binnen zijn klasse is dat bovengemiddeld. 

De elektrische rijervaring is comfortabel dankzij een aangename, zachte vering. Het gaspedaal intrappen levert niet een directe schok, maar eerder een zachte boost die daarna versnelt. Het maakt dat de Volvo C40 Recharge soms wat gemoedelijk aanvoelt, iets waar we aan moeten wennen. Standaard staat ‘one pedal driving’ uitgeschakeld, maar via het aanraakscherm kan je de functie activeren. Hiermee kan de auto volledig op zijn elektrische motor tot stilstand komen. Het gevolg is een aangename, relaxte rijstijl.  

Tot slot nog wat gemoedsrust: de Volvo C40 Recharge wordt geleverd met acht jaar garantie of 160.000 km, afhankelijk wat zich het eerste voordoet. 

Rijden met Android

Standaard wordt de auto voorzien van een ruim panoramisch dak en Android als besturingssysteem op het centrale aanraakscherm. De basisuitrusting is royaal, enkel voor zaken zoals automatisch sturen, elektrische achterklep, elektrisch bestuurde bestuurderszetel en 360 graden camera betaal je meer. Net als bij de Renault Megane maakt de Volvo C40 Recharge gebruik van Android als besturingssysteem. Verwar dit niet met Android Auto wanneer je je smartphone met je auto koppelt. Omdat Android de basis vormt, heb je alles van Google native beschikbaar: Google Maps, Google Assistant en de Google Play Store met specifieke auto-apps.  

lees ook

Volvo Cars schakelt versnelling hoger in Vlaanderen voor de productie van elektrische auto’s 

We zijn meer fan van hoe Renault de integratie met Android aanpakt. Bij Volvo merk je dat ze nog deels willen vasthouden aan het standaard infotainmentsysteem zoals bij de andere Volvo-modellen nog het geval is. Wie niet kan vergelijken, zal er zich weinig zorgen om maken. Alles wordt mooi visueel gepresenteerd op het ruime 9 inch aanraakscherm. Tot slot moeten we nog even een kanttekening maken. Net voor publicatie werd de nieuwe Volvo EX30 aangekondigd die vanaf 37.000 euro te verkrijgen is. Dat basismodel wordt wel met een batterij van ‘maar’ 344 km geleverd, maar die is wel op een specifiek ontwikkeld EV-platform gebouwd. Het interieur is ook gevoelig moderner, afhankelijk wat je smaak is. Net voor de finish twijfelen we daarom toch net iets meer dan we zouden willen om de Volvo C40 Recharge aan te prijzen.

Eindverdict: Het sterke rijbereik zorgt ervoor dat Volvo een voltreffer schiet met de C40 Recharge. Hoelang dit model relevant blijft met de komst van de net aangekondigde, veel goedkopere Volvo EX30, valt af te wachten. 

Volvo C40 Recharge, vanaf 52.150 euro, volvocars.com 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.