Volvo ex30 (4)

Volvo lanceert kleinere, meer betaalbare EX30 vanaf 38.990 euro

Volvo heeft in Milaan de jongste telg eindelijk voorgesteld. De EX30 is de kleinste SUV in het gamma en door een reeks kostenbesparende ingrepen meteen ook de meest betaalbare.

Volvo Cars CEO Jim Rowan stelde niet zonder trots de EX30 voor als betaalbaar alternatief voor gelijkaardige SUV’s met een klassieke brandstofmotor. De jongste telg in het Volvo-gamma heeft een rijbereik van 344 kilometer en staat vooral symbool voor de ambities van het automerk. Volvo wil binnen twee jaar, in 2025, minstens 1,2 miljoen elektrische auto’s verkopen. De krant De Tijd rekende uit dat dit twee keer zoveel is als in 2022. De aankondiging van de nieuwe EX30 zorgde alvast voor een boost van het merk op de beurs van Stockholm.

Besparen en recycleren

Om de betaalbare elektrische SUV in de markt te zetten, heeft Volvo keuzes moeten maken. Volvo waagt zich als eerste ‘premium autobouwer’ aan een kleine variant in het zogenaamde B-segment. Daarvoor moest de autobouwer uit de Geely-groep besparen op accessoires en instellingen, maar ook in lengte. De EX30 is exact 4,23 meter lang en daarmee ruim 20 centimeter kleiner dan de populaire XC40. Volvo brengt de nieuwe wagen eind dit jaar in productie in de Geely-fabriek in het Chinese Zhangjiakou. Niet in Europa dus, omdat de fabrieken in Gent en Gotenburg al op volle kracht draaien.

De Volvo EX30 is voor een kwart gemaakt uit aluminium. Daarnaast zal de wagen voor 17 procent vervaardigd zijn uit gerecycleerd staal en evenveel procent uit hergebruikt plastic. Over smaken valt niet te twisten, maar het is duidelijk dat Volvo koos voor een sobere, weinig verrassende look. Tegelijk zijn de lichtblokken opvallend en zorgen ze mee voor een visuele dynamiek. Volvo drukt de kosten door veel informatie in het centrale scherm te proppen en tegelijk beperkte opties en minder complexe elektronica in te voeren. De autobouwer bespaart ook door het onderstel te delen met een ander merk uit de Geely groep, Smart.

lees ook

Volvo stelt binnenkort nieuwe, kleinere EV voor

Eigenschappen

Volvo zal bij de lancering drie versies aanbieden van de EX30. Het batterijpack van de ‘single motor’ kan snelladen aan 150kW, de batterijen met een capaciteit van 69kW aan 175 kW. Daarmee volstaat het om de wagen een halfuurtje aan de laadpaal te hangen om die tot 80 procent op te laden. Het rijbereik bedraagt in ideale omstandigheden tot 344 kilometer. De wagen beschikt over verschillende geïntegreerde Google-functies zoals Assistant, Maps en Play. Voor de binnenbekleding is gekozen om leer weg te laten en gerecycleerde stoffen of hernieuwbare materialen te gebruiken.

In de loop van volgend jaar voorzien Volvo een ruigere Cross Country in het EX30-gamma. Wie graag nu graag al de auto wil configureren, kan terecht op de site van Volvo Cars.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.