Kia EV3 getest: plezier op de baan

Kia EV3 getest: plezier op de baan

Wie vandaag een betaalbare elektrische SUV zoekt, kan stilaan uit een mooi aanbod kiezen. De Kia EV3 is één van de hoogtepunten in dat segment met heel wat troeven. 

Kia heeft zich op de markt gepositioneerd als een betrouwbaar en innovatief merk voor elektrische auto’s met de EV6 en de EV9. De EV3 sluit het rijtje voorlopig als kleinste model in het gamma. Klein is hier wel relatief: je kan comfortabel met vijf zitten en er is nog een koffer van 460 liter aanwezig en een kleine ‘frunk’ van 25 liter.  

Ietwat krap om met het volledige gezin zonder proppen op vakantie te vertrekken, maar mits de nodige creativiteit geraak je er wel. Wel fijn voor onderweg: een 220V-stopcontact op de achterbank om het gezin blij te maken. In de stoelen vooraan zitten ook twee USB-C-poorten aan de zijkant om de kroost achteraan van stroom te voorzien. Vooraan vind je zo nog twee poorten én een draadloze lader. Aan connectiviteit geen gebrek in de Kia EV3. 

Perfecte mix 

Het interieur is een prettige mix tussen knoppen en een aanraakscherm. Verder is de afwerking fijn met een leuke keuze van stoffen. Enkel de metalen strip in de voordeuren zijn een misser wat ons betreft. Nog iets bijzonder: het ‘tafeltje’ in de middenconsole. Je kan die vooruit schuiven voor wie dat wil. Wij zien er geen enkele handige reden in, behalve misschien bij een occasionele drive-inmaaltijd.  

Het grote aanraakscherm ondersteunt Android Auto en Apple Carplay, beide draadloos. Voor wie dagelijks op de baan is en de files actueel wil opvolgen kan beter op één van beide rekenen, maar voor alle andere zaken is de standaard inbegrepen navigatie prima. Rijstrooknavigatie verloopt soepel zonder frustraties en ook tijdig melden en een laadpunt voorstellen verloopt intuïtief.  

Heel veel ‘tuutjes’ 

De software is stabiel, maar wil iets te goed de nieuwe EU-regels opvolgen om aandachtig rijden te promoten. Ondanks dat we ons aan de verkeersregels houden, worden we heel regelmatig door een ‘tuut’ gewaarschuwd zonder dat we weten wat we misdoen. Een zoektocht door enkele menu’s kan al heel wat waarschuwingen uitschakelen, maar hou er rekening mee dat de helft ervan reset wanneer je de auto opnieuw opstart. 

Wat de Kia EV3 wel moet onthouden maar dat niet doet, is de rijmodus. Die wordt telkens naar de standaardinstelling hersteld, wat voor ons iets te ‘plat’ rijdt. Sport rijdt het prettigst, maar is ook het meest agressief wanneer je cruise control inschakelt waarbij automatisch afstand wordt gehouden.  

Verder werkt automatisch rijden opvallend goed in de Kia EV3. Op een autosnelweg kan je zelfs door je richtingaanwijzer de auto automatisch van baanvak laten veranderen. Ook afstand houden en vlot rijden in het verkeer voelt heel natuurlijk aan. Het enige wat we niet kunnen smaken, is de overgang van manueel naar automatisch. Stel: je geeft een beetje gas bij om een situatie vlotter te laten te verlopen. Pas wanneer je de gas helemaal loslaat, pikt de cruise control opnieuw in. Als je nog maar half lost, schiet regeneratief remmen eerst in actie. Het schudden dat daarbij hoort, is niet zo prettig. 

Comfortabel gestaag 

Je kan de Kia EV3 configureren met of zonder regeneratief remmen, waarbij je de E-Pedal kan kiezen om tot nul te remmen. Extra leuk: je kan met de padels achter het stuur de sterkte van het E-Pedal kiezen. Zo kan iedereen zijn favoriete instelling vinden om vlot te rijden. 

Verder rolt de auto heel fijn over de baan. Er is wel wat windruis en de deurensluiting klinkt ietwat hol, maar je kan niet alles hebben binnen dit budget. Je hebt direct vertrouwen wanneer je achter het stuur kruipt, iets wat je niet kan zeggen bij elke elektrische SUV. 

De Kia EV3 rijdt vlot, maar is geen racemachine. Er is maar één motortype dat je kan configureren waarbij je in 7,5 seconden van nul naar honderd kan sprinten. Wie meer wil, kijkt beter naar de Tesla Model Y of Volvo EX30. 

Prima verbruik 

Tijdens onze testperiode was de gemiddelde buitentemperatuur 10 graden Celsius. In die situatie halen we een gemiddeld verbruik 17,2 kWh/100 km. Dat is meer dan de WLTP-cijfers van 14,9 kWh/100 km, maar gezien de koudere temperaturen is dit uiterst competitief binnen het segment van kleine SUV’s. 

Het basismodel heeft een theoretisch rijbereik van 436 km. Ons testmodel is de Long Range-versie en kan tot 605 km ver rijden. Met ons verbruik zouden we eerder richting de 450 km gaan, wat bovengemiddeld is. Ons model heeft wel de warmtepomp als optie (Business Plus), wat helpt.  

Via de traditionele CCS-lader kan je bij het basismodel maar tot 100kW snelladen, waarvan je het gros van de tijd amper de kaap van 80 kW niet rondt. Dat is wel heel weinig, maar de batterij is ook kleiner (58 kWh). Het model met de grotere batterij (81 kWh) kan tot 135 kW snelladen en de kaap van 110 kW halen. Beide snelladen tot 80 procent duurt ongeveer 30 minuten. 

Eindverdict: Heel vervelende meldingen, maar verder een topper die de Volvo EX30 het vuur aan de schenen legt in deze prijscategorie. 

Kia EV3, vanaf 36.890 euro incl. btw, kia.com 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.