Een compacte zevenzitter? Een ruime vijfzitter? De Mercedes EQB is beide en biedt vooral als eerste optie verrassend veel waar voor zijn geld. Geen grote kroost om mee rekening te houden? Dan is het niet zo zwart-wit.
Eerste indrukken kan je moeilijk uitwissen. Toen ondergetekende voor het eerst de Mercedes EQB zag rijden op de baan, sloeg de vonk niet over. Een hoekig model, saaie designlijnen, niet direct een auto waar je het warm van krijgt. Een paar jaar later testen we de opgefriste versie van de wagen voor Ecotips. Resultaat: nog steeds saai, tot je de binnenkant beleeft. Extra meevaller voor Mercedes: doorgaans zit je meer binnenin je wagen dan dat je er van buitenaf naar kijkt.
Misschien helpt het wel dat onze testwagen het AMG Line-pakket heeft. De binnenkant oogt heel erg premium, inclusief LED-sfeerverlichting en een leuke mix van aangename materialen. Ook het sportstuur voelt prettig aan binnen deze afwerking. Het motorisch glazen panoramadak is een fijne toevoeging binnen het pakket, net als de zwarte doek die er voor schuift wanneer de zon fel schijnt.
Ook de zetels voelen heel goed aan. Je merkt dat je waarde voor je geld terugkrijgt. Enkel achteraan stoort het ons dat de ISOFIX-aansluiting zo prominent zichtbaar is. Handig wanneer je regelmatig een kinderzitje in en uit klikt, maar je kan het ook subtieler wegwerken. Fijn pluspunt: de auto is bijzonder snel gekoeld op een warme zomerdag. De temperatuurregeling reageert bliksemsnel.
MBUX als digitaal hart
Auto’s zijn vandaag meer computer dan ooit. De Mercedes EQB toont dat duidelijk met zijn panoramisch dashboard waar twee lange digitale schermen in zitten verwerkt. Links kan je de traditionele (digitale) meters terugvinden van je dashboard. Je kan hier en daar wat extra info tonen tussen de meters, maar ze zijn wat ons betreft heel groot en pakken veel ruimte in. Je kan hier meer doen met zo’n ruim schermoppervlak.
Het rechterscherm is het digitale hart van de auto met Mercedes’ eigen MBUX als besturingssysteem. Hier merken we dat het Duitse merk allereerst een autofabrikant is, en geen softwarespecialist. Elk menu wordt visueel bijgestaan door heel wat animaties en franjes, maar telkens volgen er maar één tot drie opties. Je moet door eindeloos veel menu’s tikken om het volledige aanbod te begrijpen. Tesla of auto’s met Android als basis zoals Polestar, Renault of Volvo, tonen de toekomst. MBUX probeert, maar is er nog niet.
Een typisch voorbeeld van foute digitale focus is een beperkt bruikbare 360°-camerafunctie om te parkeren en een AR-modus. Je kan augmented reality (AR) inschakelen zodat op het scherm een videostream wordt getoond van je zicht vooraan. Daarover worden dan virtuele borden geplaatst door de navigatie. Tof in theorie, maar in de praktijk is de uitwerking niet nuttig. Bovendien is het gevaarlijk: kijk vooruit en niet rechts op het scherm naar een camerabeeld van hetzelfde zicht.
7-zit of 5-zit
Het meest intrigerende aan de Mercedes EQB is dat deze auto, ondanks zijn relatief compacte lengte van 4,68 meter ruimte biedt voor een 7-zitconfiguratie. Naast de Kia EV9 en Volvo EX90, die in een heel andere prijsklasse actief zijn, is een elektrische wagen met 7-zitoptie zeldzaam.
Helaas konden we de ruimte achteraan bij een 7-zitconfiguratie niet testen, onze testwagen was een 5-zit. We kunnen ons inbeelden dat een 7-zit in beenruimte mogelijk krap kan zijn. Mercedes schrijft op zijn website dat het comfortabel is voor personen tot 1,65 meter. Wel fijn is dat je qua hoofdruimte wel voldoende plaats hebt dankzij het hoekige uiterlijk van de Mercedes EQB. In de 7-zitconfiguratie is de tweede zitrij in de lengterichting verstelbaar tot 14 cm.
Rijbereik en vermogen
Je kan de wagen bestellen in drie configuraties: EQB 250+ (529 km, 190 PK), EQB 300 (419 km, 228 PK) en EQB 350 (435 km, 292 PK). Enkel de basisversie heeft voorwielaandrijving, de rest geniet van vierwielaandrijving. Zowel de EQB 250+ als de EQB 350 hebben een 70,5 kWh-batterij. De EQB 300-versie moet het doen met 66,5 kWh.
Wat ons betreft is er geen meerwaarde om voor de vierwielaandrijving te kiezen, tenzij je wekelijks ruig terrein verkent. Het rijbereik krijgt een knauw, terwijl het acceleratievermogen amper hoger ligt. Bliksemsnel is de auto trouwens niet. Een sprint van nul naar honderd duurt 8,9 seconden. De snelste variant doet daar 0,9 seconden vanaf, wat verwaarloosbaar is.
Op papier zou het verbruik van ons testmodel 15,7 kWh/100km bedragen. Dat is naar onze mening heel optimistisch. In ideale omstandigheden (18 graden, bewolkt, geen wind) meten we gemiddeld 16,5 kWh/100km. Op de snelweg verhoogt dat naar 20,8 kWh/100km. Nemen we een totaal gemiddeld verbruik, dan komen we uit op een realistisch rijbereik van 375 km uit in ideale weersomstandigheden. Snelladen is beperkt tot 100 kW, wat aan de lage kant is. Laden van 10 naar 80 procent duurt gemiddeld 35 minuten.
Rijden met twee pedalen
Het rijplezier van de Mercedes EQB focust vooral op rijcomfort. Verwacht geen bliksemsnelle acceleraties in die eerste klim naar 30 km/u. Wat je elke keer wel doet, is genieten van het premium interieur en de zachte ophanging. Het enige wat ons helemaal zen had gekregen? One pedal driving. Je kruipt onder de 10 km/u licht vooruit, waardoor je telkens op de rem moet staan. Dat hadden ze wat ons betreft wel mogen aanpakken in deze refresh.
EINDVERDICT: Een uitstekende gezinswagen die vooral in 7-zitconfiguratie sterk geprijsd is binnen het huidige EV-landschap. Als 5-zitauto zijn er auto’s op de markt met een betere prijs-kwaliteitverhouding.
Mercedes EQB, vanaf 55.055 euro incl. btw, mercedes-benz.be