Thermisch netwerk CollecThor op Thor Park in Genk officieel in gebruik

Thermisch netwerk CollecThor op Thor Park in Genk officieel in gebruik

Een modulair warmtenet op Thor Park in Genk levert voortaan duurzame verwarming en koeling aan verschillende gebouwen. CollecThor is een van de eerste thermische netwerken in België die zowel warmte als koude collectief kan uitwisselen.

Warmte en koude collectief beheerd

Met de aansluiting van het gebouw Thor Central is het nieuwe thermische netwerk CollecThor nu volledig operationeel op Thor Park in Genk. Het netwerk, ontwikkeld binnen EnergyVille door VITO, verbindt in de eerste fase gebouwen zoals THOREAQ, IncubaThor, EnergyVille 1 & 2 en Thor Central. In de toekomst komen daar nog andere gebouwen op de site bij. CollecThor laat toe om warmte en koude tussen gebouwen uit te wisselen, restenergie op te slaan in ondergrondse waterlagen en collectief te verdelen.

Warmte en koude worden opgeslagen via ‘aquifers’ op een diepte van 65 meter of meer, zodat overschotten later opnieuw gebruikt kunnen worden. Elke aangesloten gebouw maakt gebruik van warmtepompen die gevoed worden via het gedeelde net. Dankzij deze opzet dalen zowel het energieverbruik als de CO₂-uitstoot.

Het systeem is modulair en uitbreidbaar, in tegenstelling tot klassieke warmtenetten. Hierdoor kan het inspelen op toekomstige noden van bedrijven op Thor Park. Fluvius beheert het warmtenet en Tethys staat in voor het geothermisch systeem en de energieaflevering per gebouw.

Testomgeving voor stedelijke energiesystemen

CollecThor maakt deel uit van het Open Thor Living Lab, waar bedrijven, onderzoekers en overheden nieuwe energieoplossingen testen. Het lab ondersteunt integratie van zowel elektrische als thermische energiebronnen in één systeem. Het project moet inzichten opleveren voor de uitrol van gelijkaardige netwerken in andere stedelijke contexten.

Voor de bedrijven op Thor Park biedt het netwerk een concrete meerwaarde. Ze krijgen toegang tot een gedeeld systeem dat energie-efficiëntie combineert met kostenbesparing. De betrokken partners zien in CollecThor een model voor andere Vlaamse steden die hun energievoorziening willen verduurzamen.

In september wordt het project internationaal voorgesteld tijdens het IEA DHC Symposium op Thor Park, waar deelnemers het netwerk en de testomgeving van dichtbij kunnen bekijken.

lees ook

Geothermie: diep maar duurzaam

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.