De wereldwijde investeringen in schone energie en infrastructuur zullen dit jaar afklokken op 2000 miljard dollar. Dat is ruim het dubbele van wat nog in fossiele projecten wordt geïnvesteerd, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).
De wereld investeert steeds meer in energie: dit jaar zullen alle investeringen samen oplopen tot meer dan 3000 miljard dollar (2750 miljard euro), blijkt uit het gezaghebbende World Energy Investment-rapport. Zowat tweederde daarvan gaat naar groene technologieën zoals wind en zon, elektrische auto’s en warmtepompen. Het overige derde gaat naar gas, olie en steenkool.
Nieuwe records
“Zelfs in deze moeilijke economische omstandigheden halen investeringen in schone energie opnieuw records”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Voor elke dollar die vandaag naar fossiele brandstoffen gaat, wordt bijna twee dollar geïnvesteerd in schone energie. De snelle opmars is te danken aan sterke economische motieven, voortdurende prijsverlagingen en overwegingen rond energiezekerheid.”
Nu al is duidelijk dat China ook dit jaar weer de grote koploper zal worden, goed voor naar schatting 675 miljard dollar aan investeringen in vooral zonne-energie, lithiumbatterijen en elektrische voertuigen. Voor Europa verwacht het IEA 370 miljard dollar aan investeringen. De VS sluiten de top-3 af met 315 miljard dollar.
Wat stroom betreft, is zonne-energie veruit de grootste slokop met bijna 500 miljard dollar: er gaat meer geld naar zonne-energie dan naar alle andere technologieën voor elektriciteitsproductie samen.
Werk aan de winkel
Maar vooral in de groei- en ontwikkelingslanden is nog veel werk aan de winkel, zegt het IEA ook. Naast China groeien Brazilië en India weliswaar, maar de landen lopen nog ver achterop op de rest van de wereld.
“Er moet meer worden gedaan om ervoor te zorgen dat investeringen de plaatsen bereiken waar ze het meest nodig zijn”, zegt Birol. “Met name in de ontwikkelingseconomieën waar de toegang tot betaalbare, duurzame en veilige energie vandaag ontbreekt.”