Uniek waterstofpaneel zet vocht uit de lucht om in waterstof (en kan vanaf 2030 op daken liggen)

Onderzoekers van de KU Leuven hebben een waterstofpaneel ontwikkeld dat waterdamp uit de lucht haalt en omzet in waterstof. Het team verwacht dat waterstofpanelen vanaf 2030 geïnstalleerd kunnen worden op daken van woningen. De panelen bieden ook mogelijkheden voor transport en industrie.

Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden, samen met Comate en Waterstofnet en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid, via The Solhyd Project een waterstofpaneel dat vocht uit de lucht haalt en omzet in waterstof. De bedoeling is om op termijn van waterstof de energie-oplossing van de toekomst te maken.

Waterstofpanelen gebruiken zonlicht om waterstofgas te maken. Ze lijken op de klassieke zonnepanelen met als verschil dat er in de plaats van een elektriciteitskabel een leiding met waterstofgas uit het paneel komt. Net als zonnepanelen zijn ze voor verschillende doeleindes te gebruiken, van residentiële toepassingen op daken tot transport en industrie.

Waterstof is een krachtige energiebron die milieuvriendelijk is en gemakkelijk op te slaan. ​​​Het gebruik van waterstof is niet nieuw. Alleen al in de haven van Antwerpen wordt jaarlijks zo’n 260.000 ton waterstof geproduceerd uit aardgas voor de chemische sector. ​Daarbij komt CO2 vrij, maar The Solhyd Project maakt daar komaf mee. Het team van bio-ingenieurs Jan Rongé en Tom Bosserez van de KU Leuven ontwikkelde een uniek waterstofpaneel dat vocht in de lucht rechtstreeks omzet in waterstof. ​

Efficiënt water splitsen

Sinds 2011 werken de onderzoekers aan een plan om via een waterstofpaneel waterstof te maken met zonlicht. Een waterstofpaneel zet waterdamp in de lucht rechtstreeks om in waterstof. “Waterstofatomen zijn veelvuldig aanwezig op onze planeet, maar jammer genoeg niet in zuivere vorm. Ze zitten als verbinding onder meer in water”, zegt Jan Rongé van Solhyd. “We hebben dus energie nodig om water te splitsen in waterstof- en zuurstofmoleculen. Als we dat op een milieuvriendelijke manier willen doen, moet dat met hernieuwbare energie, maar daar is er vandaag nog onvoldoende van. Daarom wilden we een toestel ontwikkelen dat zo efficiënt en betaalbaar mogelijk zonne-energie gebruikt om waterstof te produceren.” ​
​​
​De onderzoekers gingen een samenwerking aan met het Leuvense bedrijf Comate dat het prototype vertaalde naar een vermarktbaar product. Van de KU Leuven kregen ze een gloednieuwe onderzoeks- en productiehal ter beschikking op onderzoekssite TRANSfarm in Lovenjoel. ​​Daar startte het team de productie van de eerste panelen op.

Intussen is het eerste waterstofpaneel klaar. Het heeft qua looks veel weg van een klassiek zonnepaneel al is het wat dikker en heeft het aan de achterzijde een gaskraantje in plaats van een elektriciteitskabel.

Wereldwijd verspreiden

“Waterstofgas wordt belangrijk als energie-oplossing van de toekomst”, meent onderzoeker Jan Rongé. “Het kan gebruikt worden voor veel toepassingen. Wij denken in de eerste plaats aan zwaar transport, industrie en noodstroomgeneratoren. Met een warmtekrachtkoppeling kun je er ook elektriciteit en warmte mee opwekken. We verwachten dat het vanaf 2030 mogelijk wordt om waterstofpanelen te installeren op daken van woningen.”

Maar daarvoor zijn er meer waterstofpanelen nodig. Het team werkt nu een eerste kleinschalige productielijn van panelen uit voor pilootprojecten. Een volgende stap is het paneel aanpassen voor industriële productie. Om dat alles mogelijk te maken, zal het onderzoeksproject Solhyd vervellen tot een spin-offbedrijf van de KU Leuven. Het uiteindelijke opzet: de panelen in grote volumes verspreiden over de wereld.

The Solhyd Project kreeg voor haar waterstofpanelenproject een innovatiesubsidie van 142.630 euro van de provincie Vlaams-Brabant. ​

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.