E-bike start-up VanMoof gered door Britse Lavoie

VanMoof heeft na enkele weken een overnemer gevonden om het merk uit bankroet te halen. Het Britse Lavoie betaalt ‘tientallen miljoenen euro’ zonder daar meer duidelijkheid rond te scheppen.

Na jaren van forse groei en een steeds groter wordende schuldenberg, ging VanMoof overkop deze zomer. Sinds midden juli was het stil, waardoor huidige eigenaars van VanMoof-fietsen bang afwachtten. Gisteren raakte bekend dat het Britse Lavoie ‘tientallen miljoenen euro’ op tafel heeft gelegd om VanMoof te redden. Dat is flink minder dan de 500 tot 700 miljoen euro waarop het merk werd gewaardeerd in 2021. In totaal haalde het fietsmerk meer dan 200 miljoen euro geld op.

“Met de volgende generatie van e-bikes, slimme technologie, innovatief design en een loyale klantenbasis past VanMoof perfect met Lavoie”, zegt Eliott Wertheimer, CEO van Lavoie. “VanMoof heeft 190.000 klanten wereldwijd en onze inzet is om die rijders op de weg te houden terwijl we de VanMoof business stabiliseren en efficiënt laten groeien.”

Wispelturige fietsen

De VanMoof-fietsen vallen sterk op door hun design en slimme techniek, maar naar verluidt waren er heel wat technische problemen met de fietsen. De talrijke herstellingen (onder garantie) zorgden voor een flinke schuldenberg, wat resulteerde in bankroet begin deze zomer. Volgens een rapport werd één op tien fietsen voor herstelling teruggestuurd, wat VanMoof jaarlijks 9 miljoen euro kostte.

Toen het bedrijf stopte met functioneren deze zomer, bleven heel wat klanten verbijsterd achter. Alles van logistieke partners, eigen retail-operaties, fietsen in bestelling of herstelling blijft tot op vandaag on hold staan. Het is voorlopig onduidelijk hoe Lavoie deze knoop zal ontwarren en wanneer het daarmee start.

Opvallend is dat er geen hoge piefen van VanMoof worden geciteerd in het persbericht. Het gaat enkel om mensen van Lavoie die aan het woord zijn. Blijft het merk bestaan of gaat het volledig op in Lavoie? Verhuist VanMoof van Amsterdam naar Londen of niet? Veel vragen die voorlopig nog niet worden beantwoord.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.