Vestas ontwikkelt techniek om rotorbladen van windturbines te hergebruiken

De Deense windturbinespecialist Vestas heeft een chemisch proces ontwikkeld om op epoxy gebaseerde turbinebladen af te breken tot hoogwaardige elementen die opnieuw als grondstof kunnen dienen.

De nieuw ontdekte chemische technologie kan worden toegepast op bladen die momenteel in gebruik zijn. Op epoxy gebaseerde rotorbladen zijn daardoor niet langer gedoemd om op het stort te belanden. Het ontwerp of de samenstelling van het huidige bladmateriaal kunnen daarbij onveranderd blijven.

Lisa Ekstrand, Vice President en Head of Sustainability bij Vestas: “Zodra deze nieuwe technologie op schaal is geïmplementeerd, kan bladmateriaal dat momenteel op stortplaatsen ligt, evenals bladmateriaal in actieve windparken worden gedemonteerd en hergebruikt. Het betekent een nieuw tijdperk voor de windindustrie en een versnelling van onze reis richting circulariteit.”

Chemisch afbreken

Turbinebladen waren een uitdaging om te recycleren vanwege de chemische eigenschappen van epoxyhars. Daarvan werd aangenomen dat het onmogelijk af te breken was tot herbruikbare componenten.

De oplossing van Vestas is gebaseerd op een nieuw chemisch proces dat epoxyhars chemisch afbreekt tot materialen van virgin-kwaliteit. Het proces kwam tot stand door de samenwerking van de industrie en de academische wereld. Partners zijn de Universiteit van Aarhus, het Deense Technologische Instituut en epoxymaker Olin.

lees ook

2022 goed voor 55 nieuwe windturbines in Vlaanderen

Commerciële oplossing

Doordat het chemische proces gebruikmaakt van algemeen beschikbare chemicaliën, is het geschikt voor industrialisatie en kan het snel worden opgeschaald. Via een nieuw opgerichte waardeketen gaat Vestas zich nu richten op het opschalen van het nieuwe chemische demontageproces tot een commerciële oplossing. Eenmaal volwassen, zal de oplossing het begin betekenen van een circulaire economie voor alle bestaande en toekomstige op epoxy gebaseerde turbinebladen.

De oudste windturbines bereiken stilaan het einde van hun operationele levensduur. Hun aantal zal de komende jaren toenemen. WindEurope verwacht dat het tegen 25 jaarlijks gaat om ongeveer 25.000 ton rotorbladen.

De oplossing van Vestas maakt het mogelijk om op termijn nieuwe turbinebladen te produceren van hergebruikt bladmateriaal. In de toekomst zou zelfs alle op epoxy gebaseerd composietmateriaal kunnen dienen als bron voor grondstoffen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.