groen bedrijf corporate sustainability

Anheuser Busch InBev, KBC-groep, Proximus en Ontex krijgen A-label voor klimaatinspanningen

Meer dan 330 bedrijven wereldwijd hebben een goed rapport gekregen voor hun inspanningen op het gebied van klimaatverandering, bossen en waterveiligheid. Dat zijn er een pak meer dan vorig jaar, maar daar tegenover staan dertigduizend bedrijven die helemaal geen of te weinig informatie geven over hun inspanningen.

De klimaatverandering is voor steeds meer bedrijven bepalend in hun manier van zakendoen, blijkt uit de jaarlijkse score van het Carbon Disclosure Project (CDP). Meer dan 280 bedrijven kregen dit jaar een A-rating voor hun klimaatinspanningen, en dat is een stijging met maar liefst 34 procent. In België kregen vier bedrijven een A-klimaatscore: Anheuser Busch InBev, de KBC-groep, Proximus en Ontex.

Triple A

Maar om de opwarming onder 1,5 graad Celsius te houden, moeten ook op het vlak van bossen en water sterke inspanningen gedaan worden. En daar gaat het nog veel trager.

Tegenover vorig jaar kregen steeg het aantal bedrijven met een A-score op het vlak van bossen nauwelijks 4 procent, op het vlak van water 12,7 procent.

Voor de drie scores samen haalden wereldwijd maar twaalf bedrijven de zogenaamde “Triple A”. Het gaat om onder meer Danone, L’Oreal en LMVH, het bedrijf achter Louis Vuitton.

Geen reactie

Een even belangrijke conclusie van de bevraging is dat meer dan 29.500 bedrijven, samen goed voor minstens 24.000 miljard dollar aan omzet, helemaal niet hebben gereageerd op het CDP-onderzoek, of onvoldoende informatie hebben gegeven. Bij die bedrijven zijn grote namen als Tesla, Berkshire Hathaway, Exxon Mobil en Chevron

Ook bij de bedrijven die wel hebben meegewerkt aan het onderzoek beweegt er nog te weinig, zegt CDP. Twee derde (66 procent) heeft dezelfde score als vorig jaar. Daarbij moet wel gezegd dat CDP de lat voor de A-score jaarlijks hoger legt. Ook bedrijven die een of meerdere A-scores krijgen, moeten dus zelf blijven verbeteren om die score te behouden.

“Bedrijven op de A-lijst verdienen lof voor hun transparantie”, zegt Dexter Galvin van CDP. “Maar we kunnen er niet omheen dat ze in de minderheid zijn. De meesten pakken nog steeds niet alle milieukwesties op een geïntegreerde manier aan, en veel te veel bedrijven blijven zelfgenoegzaam of reageren helemaal niet.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.