Duurzame e-commerce
Shopping cart on button as e-commerce concept with computer keyboard (3d rendering) - Beeld: Shutterstock

VIL ontwikkelt tool om e-commerce duurzamer te maken

Webshops en consumenten weten vaak niet wat de impact is van hun keuzes rondom verpakkingen en verzending. Dat wil VIL anders zien. Daarom start VIL samen met vijftien bedrijven een nieuw project genaamd Green Last Mile (E-Pack). Met dit project is VIL van plan een uniforme rekentool te ontwikkelen die webshops, logistieke dienstverleners en consumenten gaat helpen om duurzame keuzes te maken. 

Het aantal online verkopen neemt al jaren sterk toe. Sinds de coronaperiode is dit nog meer in een stroomversnelling gekomen. Steeds meer Belgen kiezen ervoor om online te winkelen en ook het aantal pakketjes per Belg stijgt. Nu e-commerce een steeds groter aandeel in ons winkelgedrag inneemt, is het belangrijk om extra aandacht te schenken aan de duurzaamheid van online winkelen. 

De voor- en nadelen van online shoppen

Het verpakkingsmateriaal van online winkelen levert bergen afval op. Daarnaast zorgen de bestelwagens die door de stad crossen om een pakketje op tijd af te leveren voor veel overlast. Steeds meer mensen hebben hun twijfels over de zin en onzin van levering op dezelfde dag. Ook de impact van gratis retourneren wordt sterk in twijfel getrokken.

Toch is e-commerce niet alleen maar slecht. Volgens sommige onderzoeken kan online shopping onder de juiste omstandigheden juist duurzamer zijn dan offline winkelen. De omstandigheden die een rol spelen zijn: de gekozen levermethode, het type verpakking, het type voertuig, de efficiëntie van de route, de woonplaats van de consument en de manier waarop de consument zich naar het afhaalpunt verplaatst.

Duurzaamheid van online winkelen inzichtelijk maken

Met het Green Last Mile project wil VIL een tool geven die inzicht geeft in de duurzaamheid van verschillende lever- en verpakkingsmethodes. Logistieke dienstverleners en webshops kunnen deze tool gebruiken om de impact van lever- en verpakkingskeuzes duidelijker te maken aan hun klanten. 

De deelnemende bedrijven aan het Last Green Mile project zijn: APCOA Parking, BD Logistics, Bleckmann, bpost, De Gele Flamingo, DHL Parcel, GLS, Mondial Relay, PostNL, Proximus, Runners Lab, Schoenen Torfs, Streekmarkt.be, Telenet en Urbike.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.