Go Forest plant bomen
Aerial top view forest tree, Rainforest ecosystem and healthy environment concept and background, Texture of green tree forest view from above. - Beeld: Shutterstock

Vlaamse bomenstart-up Go Forest krijgt steun van Zwitserse klimaatconsultant

De Zwitserse klimaatconsultant South Pole investeert in de Vlaamse start-up Go Forest. Met deze steun wil Sarah Parent, onderneemster achter Go Forest haar bedrijf doen uitgroeien naar een van de grootste ecologische bedrijven in België. 

Het Oost-Vlaamse Go Forest plant bomen voor andere bedrijven die werk maken van klimaatambities. In totaal plantte het bedrijf al 130.000 bomen voor 130 klanten, waaronder Neuhaus, Bolt en Beaulieu. 

De Zwitserse South Pole-groep, met 500 werknemers en een omzet van bijna 100 miljoen euro, is naar eigen zeggen de grootste klimaatconsultant ter wereld. Het bedrijf neemt vanaf nu een ‘significant’ belang in Go Forest. Concreet wil dat zeggen dat de start-up versterking krijgt van twee medewerkers en toegang krijgt tot de Zwitserse expertise. 

Zoveel mogelijk ondernemers in de juiste richting krijgen

Go Forest zag pas in september 2020 het levenslicht, maar plantte tot nu toe al ruim 130.000 bomen. Elk van deze bomen haalt 25 kilogram CO2 per jaar uit de lucht. De meer dan 130 klanten van het bedrijf streefden op die manier hun groene visie na. 

“Veel ondernemers in de goede richting duwen is belangrijker dan in één klap een paar bedrijven klimaatneutraal maken”, zegt Go Forest-oprichtster Sarah Parent in een interview met De Tijd. “Ecologische bedrijven moeten af van de geitenwollensokkenmentaliteit”, aldus Parent.

Go Forest biedt ondernemingen die hun klimaatimpact willen verbeteren een basis abonnement vanaf 50 euro per maand. In ruil daarvoor worden maandelijks 25 bomen geplant en onderhouden. De bomen die in België geplant worden, worden 30 jaar lang onderhouden. Dat is een belangrijke factor, vindt Parent, want bomen planten kan iedereen. Het gaat er uiteindelijk om dat de bomen ook verzorgd worden. 

Blockchaintechnologie voorkomt dubbel verkochte bomen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Toch is er ook veel kritiek op het duurzame aspect. Zo zijn er verhalen dat ecologische bedrijven de bomen die ze planten meerdere keren verkopen. Om dat tegen te gaan, maakt Go Forest gebruik van een blockchainsysteem. 

Voor elke boom die Go Forest plant, worden een foto en de GPS-coördinaten bijgeschreven in de blockchain. Klanten kunnen hierdoor checken welke bomen precies van hen zijn. Om dit mogelijk te maken, koos Parent voor een energiezuinig blockchainplatform.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.