hand dat grond vastneemt uit landbouw

Voedingsbedrijven zetten gezuiverd afvalwater in als irrigatiewater voor landbouw

Voedingsbedrijven mogen dankzij een nieuwe generieke grondstofverklaring gezuiverd afvalwater inzetten voor irrigatie in de land- en tuinbouw. Dit moet helpen om het watertekort door aanhoudende droogte te verminderen en de landbouwsector te ondersteunen.

De aanhoudende droogte veroorzaakt problemen voor landbouwers, omdat jonge planten onvoldoende water krijgen en watervoorraden uitgeput raken. Tegelijkertijd leggen captatieverboden beperkingen op voor het gebruik van oppervlakte- en grondwater. De Boerenbond roept haar leden op om water zeer spaarzaam te gebruiken. Om het tekort aan irrigatiewater aan te pakken, kunnen voedingsbedrijven hun gezuiverd afvalwater ter beschikking stellen aan landbouwers. Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, heeft hiervoor een generieke grondstofverklaring verkregen. Daarmee mogen voedingsbedrijven dit water wettelijk gebruiken voor irrigatie, mits zij zich registreren en voldoen aan de voorwaarden.

Generieke grondstofverklaring vereenvoudigt waterhergebruik

De generieke grondstofverklaring is beschikbaar voor voedingsbedrijven, met uitzondering van slachthuizen en uitsnijderijen. Door een eenvoudig online registratieformulier in te vullen op de website van Fevia, kunnen zij de verklaring per e-mail ontvangen. Hiermee kunnen ze sneller starten met het aanbieden van gezuiverd afvalwater aan landbouwers.

De Boerenbond adviseert landbouwers om ook zelf water efficiënt te beheren via het waterloket en de waterscan. Deze diensten helpen bij het inventariseren van het waterverbruik en geven advies over maatregelen zoals waterbuffering en bodembeheer.

Via het platform waterradar.be kunnen landbouwers nagaan welke bedrijven in de buurt gezuiverd afvalwater beschikbaar hebben. Dit platform toont ook bedrijven met een individuele of generieke grondstofverklaring. Zo kunnen landbouwers makkelijk contact leggen met mogelijke waterleveranciers.

Nieuwe regelgeving vanaf 2026

De generieke grondstofverklaring blijft geldig tot 1 juni 2026. Daarna moeten bedrijven een individuele watertoelating aanvragen om afvalwater te mogen hergebruiken. Boerenbond en Fevia vragen de overheid om dit proces te vereenvoudigen zodat samenwerking tussen industrie en landbouw kan blijven groeien. Ze benadrukken het belang van gezamenlijke inspanningen om de voedselketen robuuster te maken tegen droogte.

lees ook

Danone Rotselaar stelt opnieuw gezuiverd afvalwater beschikbaar voor landbouw

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.