Wandelend bos in Leeuwarden toont groene stad van morgen

In Leeuwarden toont kunstinstallatie Bosk hoe groen de stad van de toekomst er kan uitzien. Nog tot en met 14 augustus kun je in de binnenstad terecht voor een wandelend bos van duizend bomen.

De bomen bestaan ​​uit zo’n zeventig inheemse soorten, waaronder els, es, iep, esdoorn, eik en wilg. Ze staan in achthonderd houten containers die sinds mei door vrijwilligers wekelijks naar een andere plek in Leeuwarden verplaatst worden.

De kunstinstallatie van Bosk – Fries voor ‘bos’ – verhuisde honderd dagen lang van locatie naar locatie en transformeerde straten en pleinen tot groene oases. Het opzet? Aandacht vragen voor de verhouding tussen mens en natuur en mensen tonen hoe de groene stad van de toekomst er kan uitzien.

Afkoelen

Meer bomen in de stad zorgen bovendien voor afkoeling in de stad – geen overbodige luxe met almaar warmere zomers. Een studie in 300 Europese steden toont aan dat bomen de temperatuur met maar liefst 12 graden naar beneden kunnen halen.

Na 14 augustus krijgen de duizend bomen een permanente plek in de gemeente Leeuwarden en de provincie Friesland. Het project levert alvast sfeervolle beelden op.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.