River Terminal Wielsbeke
River Terminal Wielsbeke

Weefmachineproducent Picanol kiest voor binnenvaart 

Het traject van Ieper naar de Antwerpse haven gaat weefmachinefabrikant Picanol grotendeels afleggen via het water. Met de switch naar de binnenvaart wil het bedrijf ruim 604.000 gereden kilometers uitsparen. Dat komt neer op een CO2-vermindering van 612 ton per jaar.  

Picanol heeft de ‘modal switch’ uitgewerkt met huistransporteur Group-GTS, onder begeleiding van De Vlaamse Waterweg, Multimodaal.Vlaanderen en POM West-Vlaanderen. Het bedrijf, onderdeel van Tessenderlo Group, produceert hoogtechnologische weefmachines en verkoopt in meer dan 100 landen aan weverijen. Tot nu gaan de exportgoederen van Ieper met de vrachtwagen naar de havens van Antwerpen of Zeebrugge. Van daaruit verscheept het bedrijf de containers wereldwijd.  

Modal switch 

Twee maanden geleden voerde Picanol twee multimodale testen uit. Daarbij haalde de transportfirma lege containers op aan het inland depot in Wielsbeke, om die vervolgens te laden in Ieper. De volle exportcontainers werden nadien naar de River Terminal in Wielsbeke gebracht om per binnenschip naar de Antwerpse haven te varen. Dat transport verliep onder toezicht van terminaluitbater Decatrans. Per ‘roundtrip’ spaarde het traject 180 gereden kilometers uit, goed voor een reductie van 61 kg CO2 over het volledige multimodale traject.  

 Het Ieperse bedrijf verminderde op het nieuwe traject 60 procent van de wegkilometers en 44 procent aan CO2-uitstoot. Picanol is al langer begaan met het ecologisch en sociaal duurzaam uitbouwen van zijn productieprocessen. Al bleek het duurzamer organiseren van het transport niet zo eenvoudig. Uit berekeningen van Multimodaal.Vlaanderen in 2017 en 2019 bleek modal shift nog geen volwaardig alternatief. Dat had te maken met de wachttijden tussen Ieper en Antwerpen en de hoge kosten.  

lees ook

Europa wil dat vrachtwagenbouwers de CO2-uitstoot met 90 procent verminderen tegen 2040

samenwerking 

In 2022 sloegen Group-GTS, De Vlaamse Waterweg, Multimodaal.Vlaanderen en POM West-Vlaanderen de handen in elkaar en namen de shift naar de binnenvaart voor Picanol opnieuw onder de loep. Uit die analyse bleek dat door een toename van het aantal afvaarten op de River Terminal Wielsbeke er geen probleem meer is wat transittijd betreft. Bovendien kan de multimodale transportkost de concurrentie met het wegtransport aan. Het voortransport tussen Ieper en Wielsbeke wordt georganiseerd en beheerd door Group-GTS, in nauwe samenwerking met River Terminal Wielsbeke.  

Om op een slimme manier lege kilometers te beperken en multimodale oplossingen te kunnen aanbieden, heeft Group-GTS hiervoor in 2022 een vierde business unit ‘Solutions & Sustainability’ opgericht. Hierdoor tekent Group-GTS strategisch mee aan de verdere uitbouw van de vergroening van transportstromen, waarbij uittekenen snel wordt omgezet naar concrete acties. In april lopen er extra transporten en worden verdere afspraken gemaakt met alle betrokken partijen. Het doel is om dit verder uit te breiden in het tweede kwartaal.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.